fb
@-книгиАудиокниги

Международни експерти вещаят светло бъдеще на аудиокнигите

3 мин.

Значителен ръст в продажбите и оптимистични прогнози за развитието на аудиокнигите предвещаха лекторите на форума FutureBook 2017, съобщава Publishing Perspectives. Най-голямата конференция в Европа в сферата на дигиталното книгоиздаване се състоя на 1 декември в Лондон. Тя се организира ежегодно от The Bookseller и събира водещи издатели, редактори, търговци, писатели, маркетинг и технологични експерти, заедно с лектори от други индустрии.

Ентусиазмът обаче беше смекчен от изказването на изпълнителния директор на Kobo Майкъл Тамблин, който наблегна на необходимостта от конкуренция:

За да бъде конкуренцията възможна, каталозите на съдържание трябва да са отворени. Ако правата винаги се купуват от един-единствен играч или издателите се пазят само за ексклузивни оферти, неминуемо се създават условия за монокултура.

Тамблин не спомена името на конкретна компания, но на всички стана ясно, че визира Amazon. Темата бе подхваната и от Никлас Сандин, председател на шведската фирма за дигитални книги BookBeat. Той заяви, че за пазара е изключително важно условията да не се налагат от монополисти.

Друг акцент от конференцията беше ползата от аудиокниги спрямо традиционния им хартиен еквивалент. По време на лекциите за влиянието на дигиталните инструменти във висшето образование във Великобритания многоратно бе наблегнато на ефикасността на аудиоформата. Идеята е, че той прави възможно извършването и на други дейности паралелно със слушането.

Мултитаскинг етюд по идея на компанията Bolinda (снимка: Роджър Тагхолм)

Австралийската компания Bolinda беше подготвила демонстрация, за да подкрепи тезата си за мултитаскинга. Актриса изигра няколко етюда в паузите между сесиите, като едновременно слушаше аудиокниги, чистеше, бършеше прах, пишеше на компютър и дори танцуваше. Изпълнителният директор на Bolinda Ребека Херман коментира:

Заредени сме с неизчерпаем оптимизъм относно пазара на аудиокниги. Пред него няма пречки!

Майкъл Тамблин пък обяви интересна статистика – 32% от клиентите на Kobo са нови, т.е. досега те не са ползвали други доставчици на услугите, които компанията предлага. Налице е и демографска разлика сред ползвателите на електронни и аудиокниги. Средностатистически потребителите на електронни книги са жени между 44 и 55 години, докато аудиокниги слушат жени и мъже между 25 и 34-годишна възраст. Също така електронните книги продават предимно художествена литература, а аудиокнигите – нехудожествени заглавия.

Сандин от BookBeat цитира данни от Скандинавия: във Финландия ръстът при аудиокнигите за 2016 г. е впечатляващите 226%, а в Швеция – 50%.

Технологиите в сферата на образованието също попаднаха във фокуса на конференцията. Ричард Стаг, представител на едно от най-големите издателства за образователни книги във Великобритания – Pearson UK, коментира, че въпросът за ефикасността е свързан с равния и отворен достъп до информация.

Студентите биха купували разнообразни материали само ако са свързани със съществената част на изучаваното в университета.