fb
БългарияНовини

България се изкачи на 59-о място по свобода на словото

3 мин.

България се изкачи с 12 места в класацията на „Репортери без граници” (RSF) и през тази година, страната ни е 59-а в света по свобода на словото от 180 държави, сравнено със 71-вото ни място през миналата година, сочат последните данни на Световния индекс за свобода на словото от 2024 г.

България подобрява позицията си и при страните от Европейския съюз, като се изкачва от 24-то на 23-то място.

Сред причините за повишаване резултата на България, „Репортери без граници” посочва предходния редовен кабинет, „показал готовност да предприеме реформи в областта на свободата на медиите”. Организацията отбелязва и реакцията на властите в случаите на полицейско насилие над журналисти. „Въпреки ръста, политическите и икономическите показатели и показателите за сигурност на свободата на медиите остават сравнително ниски”, допълват от „Репортери без граници“.

Глобалната картина на свободата на словото за 2024 г., в която най-свободните държави са в зелено.

Организацията обобщава, че свободата на медиите по света е застрашена от хората, които би следвало да са нейни гаранти – политическите власти.

В страните от Европейския съюз свободата на медиите е в добро състояние, пише в доклада, като се отчита и наскоро одобрения от евродепутатите Европейски закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите. 

Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад в политическия си рейтинг. Ирландия (8-о място) отстъпва от позицията си на лидер в ЕС на Дания (2-ро място), следвана от Швеция (3-то място). Германия вече е сред първите десет държави. От RSF коментират, че свободата на медиите е поставена на изпитание в Унгария, Малта и Гърция. В източната част на Европа, условията за журналистика се влошават поради мащабите на дезинформацията и цензурата в медиите.   

Трите държави, които бяха на дъното на миналогодишния индекс – Виетнам, Китай и Северна Корея, отстъпват позициите си на три страни, чиито политически резултати рязко са се понижили. Това са Афганистан (спад с 44 места в политическата класация), който преследва журналистите непрекъснато, откакто талибаните установиха контрол над управлението в страната; Сирия (спад с осем места в политическата класация); и Еритрея (спад с девет места в политическата класация), която сега е на последно място както в политическата, така и в общата класация.

От „Репортери без граници” отчитат наситената с избори година, като предупреждават, че при липсата на регулация, използването на генеративния изкуствен интелект в арсенала на дезинформация за политически цели, е притеснително. Дийпфейкът вече заема водеща позиция по влияние на хода на изборите. Доказателство за това е дийпфейк аудиото на журналиста Моника Тодова по време на парламентарните избори в Словакия. Това е един от първите документирани случаи на такъв вид атака срещу журналист с цел повлияване на изхода на демократични избори. Организацията очаква и засилен натиск върху журналистите във връзка с вота във всички региони на света.