fb
БългарияНовини

Българка ще е главната героиня в новия роман на италианския писател Диего Галдино

4 мин.

Турнето на италианския писател барист Диего Галдино в България завърши с неочаквана новина – главната героиня в новия роман на автора на романтични истории ще бъде българка. Това обяви той пред своите български издатели от ИК „Кръгозор“ при заминаването си от страната. Думата, която писателят определи като символ на гостуването му, е „прегръдка“: „За мен България е като едно човешко същество, което ме дари с голяма топла прегръдка.“

Диего Галдино в Пловдив (снимка: ИК „Кръгозор“)

Турнето на Галдино се проведе между 20 и 22 юни, с медийната подкрепа на „Аз чета“ и включи четири града – София, Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Авторът на „Сутрешно кафе в Рим“,„Вечерно кафе в Рим“и „В любовта винаги става така“ беше посрещнат от почитателите си с голямо вълнение. Към събитията на различните места се присъединяваха и гости от съседни населени места. Разговорите за любовта, хубавото кафе и Рим – основни теми в романите на Галдино, бяха изключително емоционални. Ето какво възкликна на една от срещите очарована читателка:

Един римлянин завладя България… с любов.

Изненади очакваха писателя във всеки град. В София в Книжен център „Гринуич“ той се срещна със своя стара позната – българката Ема Попова, която при пътуване до Рим специално е отишла в кафенето, където работи Диего Галдино, за да пие кафе, приготвено от него, и да получи автограф.

Във Велико Търново домакините от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ му подариха графика с изглед от града. В Стара Загора преводач по време на срещата беше оперната певица Мария Клинчева, една от емблемите на старозагорската опера, живяла и работила дълго време в Италия. Тя сподели, че всички италианци са оставяли много хубави спомени в живота ѝ, но Диего е надминал всички. В Пловдив писателят падна на колене в знак на благодарност пред Габриела Стайкова, дизайнерката на българските му корици, и пожела занапред тя да изработва кориците на всичките му книги в Италия и по света. Тук той помогна и на една влюбена двойка да изразят с думи любовта помежду си.

Десет от най-запалените почитателки на Диего Галдино спечелиха възможността да се видят с писателя на специални събития в София и Велико Търново. По време на тези много емоционални лични срещи той приготви на дамите желаните от тях кафета. Във Велико Търново беше поздравен от една от гостенките с изпълнение на роял на хубава италианска музика.

 

Непосредствено преди отпътуването си Диего подари на една булка новата си книга „В любовта винаги става така“ с пожелание тя и любимият й да пазят огъня на любовта си вечен.

Това пътуване е като една приказка. Завладях сърцата на много хора само защото им разказах лично колко много обичам да пиша, колко обичам Рим и колко обичам любовта. Имал съм представяния в Полша, Германия и Испания, но това, което ми се случва тук, е като сън с отворени очи, сън, който не искам да свършва. България ми даде най-красивото и най-щастливото литературно преживяване в живота ми. Връщам се в Италия по-силен и по-уверен като писател. И за пръв път се прибирам в Рим не защото ми липсва, а защото трябва.

От издателство „Кръгозор“  споделиха, че за тях е огромно признание да чуят думи от писателя, за когото Рим е първата и най-голяма любов, неговият живот.

Очаквайте утре ексклузивно интервю с Диего Галдино в „Аз чета“, малка част от което ви споделяме сега:

Различното в тази история е, че става дума за една болест, от която страда главната героиня. Тя е нарколептичка. Съвременното общество често гледа на тази болест иронично, но трябва да подходим сериозно, защото това заболяване, като всички останали, е много тежко.

По какъв начин подхожда самата героиня? Благодарение на мен – писателят, който я накара да се влюби, тя търси изход, начин да се пребори с този проблем. И тук идва моето послание към читателите, което вплитам и в другите свои творби: „Път има, решение има, изход има и той винаги може да се открие“. В този случай това става чрез любовта. Лекът е любовта.

Снимка на публикацията: ИК „Кръгозор“