fb
БългарияНовини

Българската илюстраторка Ина Христова е сред финалистите за испанската награда Premis Junceda

3 мин.

Ина ХристоваМладата българска илюстраторка Христина (Ина) Христова е сред финалистите за наградата за илюстрация Premis Junceda. Отличието е сред най-престижните награди за илюстрация на иберийския полуостров и се връчва ежегодно от Професионалната асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC).

Ина Христова е номинирана в категория “Бъдещи творци” за своята дипломна работа „Literatura prohibida“ (“Забранената литература”), която включва колекция от три илюстрирани книги, вдъхновени от литературните творби “Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг, “Лолита” Владимир Набоков и “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков

Ина Христова работи половин година по този проект и ръчно печата изданието в графичната техника ситопечат.

“С този проект исках да разработя колекция от артистични книги. Избрах три напълно различни книги и това, което ги обединяваше е, че са част от историята на Забранената литература.

Докато чета определена книга в мен остават ярки фрази, които се повтарят като ехо. В случая, не беше важно да илюстрирам историята, местата и героите, по – скоро търсех да пресъздам онзи момент, в който откриваш една фраза и я препрочиташ толкова пъти докато не стане част от теб. Търсех образ-метафора за цялостната литературна творба“, коментира за „Аз чета“ Ина Христова.

Младата илюстраторка сподели още, че книгата, която най-много й е повлияла и ме променила в процеса на работа е “Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг. „Затова и смятам да продължа работата си по тази книга“, допълва тя.

Този проект ще е част от самостоятелна изложба в новооткритата барселонска галерия CAGE през 2017 година.

Илюстрации от“Забранената литература” може да разгледате тук:

Наградите Premis Junceda се връчват от 2003 година от асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC) и включват отличия почити всички категориите на илюстрацията. Основна цел на приза е да отличи професионалните постижения на творците в различните сфери на илюстрацията в рамките на годината и да стимулира интереса на по-широката публика към работата на илюстраторите. Победителите в отделните категории ще станат известни на официална церемония по награждаване във вторник, 24 май.

Христина (Ина) Христова е на 27 години и от 5 години работи и живее в столицата на Каталуня, Барселона. Завършила е “Изкуствознание” в Националната художествена академия в София и “Илюстрация” в Massana School of Art and Design в Барселона през 2015 г. Професионалните й интереси са в сферата на графичния печат, уникалните издания и артистичните книги. Има преминат стаж по графичен дизайн и илюстрация в Берлин, както и участие в семинар по експериментален графичен печат в Isia Urbino, Италия.

В момента работи върху изложба с графики, която ще бъде представена на 27 юни в Галерия София Прес в София, проект с фотографии на Ани Антонова и поезия на Виолета Христова.

Повече илюстрации на Ина Христова може да разгледате тук.