fb
НовиниПо света

Български автор с представяне на панаира в Лайпциг

1 мин.
leipzig-panair-na-knigata

В днешната програма на започналия на 11 март Международен панаир на книгата в Лайпциг ще бъде представен сборник с разкази на Тодора Радева, научаваме от фейсбук страницата на авторката. Той се казва „Седем начина да увиеш сари около тялото си“ и е издаден на немски език от Groessenwahn Verlag в превод на Елвира Борман-Носонова.

Сборникът печели националния конкурс за проза “Южна пролет” 2005 г. и е представян на различни литературни фестивали – Виена, Белград, Лайпциг, „Аполония“ в Созопол. Разкази на Тодора Радева са превеждани на английски, немски, френски. От две години тя е програмен директор на Софийския международен литературен фестивал – най-големия и престижен форум за литература в България.

Фокус на панаира, на който тази година участват 2263 изложители от 42 страни, е темата „1965 – 2015. Германия-Израел“ по повод 50 – та годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете държави. В този контекст ще има срещи с писателите Амос Оз, Меир Шалев и Лизи Дорон, които ще разкажат за своите книги и детството си. Друга важна тема е “ 25 години обединена Германия“, която разглежда литературното отразяване на мирната революция от 1989г. и последвалите събития.

Сред почетните гости на фестивала са литературни звезди като Юси Адлер-Олсен, Мирча Картареску, Патрик Ротфус, Оуън Колфър.