fb
БългарияНе пропускайтеНовиниПанаирът

Софийският литературен фестивал започва във вторник със северно парти

2 мин.

С тематично парти под надслов „Северът зове” ще бъде даден на 25 ноември стартът на втория Софийски международен литературен фестивал. Клуб *Mixtape 5*|B side отваря врати за начало в 19.30 часа, а за музикалната селекция се грижат „Фонотека Електрика”.

„Хубавата музика и доброто настроение, ведно с качествената литература и съдържателните разговори, са сред неизменните съставки на фестивалната програма, която продължава до 14 декември“, обещават организаторите от Асоциация „Българска книга“.

В рамките на основната програма между 09 и 14 декември на сцената в НДК ще гостуват някои от най-известните български и скандинавски автори. Освен това, с част от останалите събития, Фестивалът обръща заслужено внимание на набиращите скорост таланти на българската литературна сцена. На 27 ноември в новооткрития Културен център „G8” Алeксандър Христов, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Светослав Тодоров, Стоян Ненов, Стефан Стефанов и Христо Раянов ще представят откъси от свои произведения, публикувани в поредицата „Нова поезия и проза” на издателството на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 02 декември в клуб *Mixtape 5*|B side в рамките на формата „Поезия и музика” поетичната музика на „Help me Jones” ще се редува и прелива със стиховете на Димитър Ганев, Емил Христов, Ивайло Добрев, Марица Колчева и Рене Карабаш. Заедно с автентичното звучене на „Гологан” пък на 04 декември, отново там, своя поезия ще четат Диана Иванова, Иванка Могилска, Камелия Спасова, Кирил Василев, Яна Монева.

В „Скандинавската вечер” на 01 декември в Американския център на Столична библиотека студенти от специалност „Скандинавистика” в ще СУ четат любими свои откъси от скандинавски автори. Те ще звучат както в превод на български език, така и в оригинал. Катедра „Скандинавистика” се включва и с гостуването на литературния критик, изследовател и поет проф. Хенинг Верп (Норвегия). С неговото представяне, модерирано от Антония Господинова, на 09 декември пък започва основната програма на Софийския международен литературен фестивал.

Събитието се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point, Програма „Култура“ на Столична община за 2014-та година, Norla, Swedish Art Council и със специалното съдействие на ИКЕА. Медийни партньори са “Аз чета”, Българска национална телевизия, Дарик радио, Дневник, Капитал, Метрореклама, Новинар, Портал “Култура”, Програмата, Стандарт.

[ + ]