fb
НовиниПо света

Български писатели са официални гости на „Фестивала на книгата“ в Париж

1 мин.

Българските писатели Георги Господинов и Теодора Димова са официални гости на „Фестивала на книгата“ в Париж, съобщиха организаторите. Престижното събитие ще се проведе в дните от 22 до 24 април, а популярните автори ще се включат в кръгла маса на тема „На Изток, обратно в миналото“. Дискусията ще се проведе навръх Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. В нея ще се включат и писателите Леван Берзенишвили и Люба Юргенсон.

Четиримата писатели от Източна Европа ще погледнат към миналото в светлината на настоящите кризисни събития и ще се опитат да позиционират литературата в центъра на свят, който търси смисъл, става ясно от анонса на събитието.

Последните романи на българските писатели са издадени във Франция. Романът на Георги Господинов „Времеубежище“ (Pays du passé) е публикуван от издателство Gallimard през октомври 2021 г. „Поразените“ (Les Dévastés) на Теодора Димова излезе във Франция през януари 2022 г. от издателство Syrtes. Преводите и на двете книги са дело на Мари Врина-Николов.

Очаква се в рамките на фестивала да бъдат обявени и лауреатите на Европейската награда за литература.

[ + ]