fb
БългарияНовини

Георги Господинов покори нов връх с наградата Strega за „Времеубежище“

2 мин.

Един от най-награждаваните съвременни български писатели и може би най-разпознаваем извън територията на страната Георги Господинов прибави поредно голямо признание към колекцията си. В неделя вечер Господинов получи европейското издание на най-голямата италианска литературна награда Strega – „Премио Стрега Еуропео“ за 2021 г. за Cronorifugio.

Преводът на „Времеубежище“ е дело на Джузепе Дел Агата и излезе на Апенините през юни в каталога на издателство Voland. Това е втора номинация на Господинов за отличието след като през 2014 г. беше сред финалистите с „Физика на тъгата“ отново в превод на Дел Агата.

Романът „Времеубежище“ спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер – отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели – носители и финалисти на наградата „Стрега“ през годините.

Най-престижната италианска награда за литература „Стрега“ е създадена през 1947 г. През 2014 г. фондация „Стрега“ решава да създаде и европейско издание на наградата – „Премио Стрега Еуропео“. За него се номинират петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили важно национално признание в страните си.

„Премио Стрега Еуропео“ се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда „Ангелус“ (2019) и швейцарската „Ян Михалски“ (2016), припомнят българските издатели на писателя „Жанет 45“. По-рано през годината той получи датската награда „Цинклар“ и наградата „Узедом“, връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България „Времеубежище“ беше обявен за Роман на годината от НДФ „13 века България“.