fb
БългарияНовини

Българските писатели искат „Живот за Салман Рушди!“

1 мин.
Участници в събитието, организирано в Ню Йорк седмица след нападението на писателя/АР

„Живот за Салман Рушди!“ е логото, по което Българският П.Е.Н. център организира Литературна вечер в подкрепа на световноизвестния британски писател Салман Рушди, ранен при атентат на 12 август 2022 г. в щата Ню Йорк.

Събитие е планирано на 23 август (вторник) и ще се проведе от 18 ч. на площада пред Столична библиотека.

„В момента в редица държави по света се провеждат писателски инициативи, които заявявят категоричното „Не!” на ислямския фундаментализъм, „Не!” на терора спрямо свободното слово, „Не!” на опита за убийство на един от най-изтъкнатите съвременни писатели – Нобелов лауреат.
Българските писатели се присъединяват към общия глас в подкрепа на Салман Рушди и се молят за неговото възстановяване“, обясниха организаторите.

По предложение на Здравка Евтимова – председател на Българския П.Е.Н. център, и с партньорството на Столична библиотека, литературният рецитал ще включва поезия, есеистика, кратка проза, импровизирани словесни и видео послания.

Водеща на вечерта е д-р Анжела Димчева.

Снимка: Reuters

Седмица след нападението, в петък, стотици хора се събраха пред Нюйоркската обществена библиотека, за да изразят подкрепата си за автора. Ирландският писател Колъм Маккан, британският писател Хари Кунзру и още други прочетоха откъси от творбите на Рушди от върха на стълбите на емблематичната културна институция в Манхатън. Пред тях се събра от около 400 души, за да слушат произведенията. Четенето завърши със скандиране на „Stand with Salman“, предаде Reuters.