fb
От издателстватаСпециални

Представят българското издание на „Моите правилни възгледи за всичко“ на Лешек Колаковски

1 мин.
Leshek Kolakovski

На 25 март (вторник) в Русе ще се състои представянето на българското издание на книгата Моите правилни възгледи за всичко на полския философ и публицист Лешек Колаковски. Събитието ще се проведе от 18.00 ч. в Клуба на дейците на културата в Русе. 

Moite pravilni vazgledi za vsichko Leshek KolakovskiMоите правилни възгледи за всичко” (изд. „СОНМ“) е сборник с есета , в който са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. В тях Лешек Колаковски анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

Колаковски (1927-2009) е полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. В периода 1972-1991 г. е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд. Освен философски и есеистични произведения пише и литературни творби – философски романи и приказки.

Водещ на представянето на „Моите правилни възгледи за всичко“ ще бъде преводачката проф. д-р на филосфските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществото и знанието към БАН. По време на събитието ще се състои и прожекция на документалния филма Професорът. За Лешек Колаковски на режисьора Мария Змарз-Кочанович.