fb
България

Лешек Колаковски в книга и на филм в Полския институт

2 мин.
kolakovski

Моите правилни възгледи за всичко“, българското издание на книгата с есета на големия полски философ Лешек Колаковски, ще бъде представено тази вечер, 28 май, в Полския институт в София (ул. Веслец 12) от 18.00 ч.

kolakovskiКнигата събира текстове от 80-те и 90-те години на ХХ век, в които авторът анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

Изданието ще бъде предтавено от неговата преводачка проф. дфн Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН, а веднага след това присъстващите ще могат да гледат документалния филм на Мария Змарз-Кочанович за проф. Колаковски – „Професорът. За Лешек Колаковски“.

На представянето ще присъства и самата режисьорка, която е едно от големите имена на съвременното полско документално кино. Като част от гостуването си в България на 29 май (сряда), между 10.00 -12.00 ч, Змарз-Кочанович ще проведе и открит урок за студенти кинорежисура и прохождащи документалисти. Тя ще представи студентски етюди от Филмовото училище в Лодз, които заедно ще бъдат коментирани, а като преподавател във филмовото училище, Змарз-Кочанович ще разкаже и за възможностите за следване там.

Същият ден от 18.00 ч в Полския институт ще бъде и откритата среща с режисьорката и прожекция на документалния й филм „Дневник.pl”.

zmarzЛешек Колаковски (1927-2009) е полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.

Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

Мария Змарз-Кочанович е сценарист и режисьор, преподавател във Филмовото училище в Лодз. Една от най-известните полски документалистки. Автор на около 50 филма, представени на много международни фестивали и отличени с многобройни награди.