fb
Ревюта

Цветни и забавни приключения с Татко Барба и Барбароните

3 мин.

Барбароните са любимите ми рисувани герои от моето детство и затова когато разбрах, че издателство „Фют“ ще преиздадат цялата поредица на илюстраторите Анет Тизон и Талас Тейлър се зарадвах много. Нямах търпение да се върна в света на тези миролюбиви същества, които могат да приемат различни форми и да се приспособяват изключително лесно, и които, да си призная, бях позабравила.

„Татко Барба“ е първата книжка, която ни разказва как Татко Барба се появява в градината на Франсоа и как е приет от хората. Татко Барба е твърде обемист и необикновен, затова решават да го изпратят в зоопарка. Спазването на правилата обаче не е по силите на нашия нов приятел и той е принуден да търси дом по широкия свят. Оказва се, че това не е лесна задача, защото никой не иска непознат розов гигант за съсед… Докато хората не изпадат в беда…

Втората история „Пътешествието на Татко Барба“ е голямо приключение в търсене на любовта, в което се впускат Татко Барба и неговите приятели Франсоа и Клодин. В Лондон им казват да отидат в Индия, а оттам един мъдрец ги изпраща при много богат човек от Ню Йорк. Пътешествието е изпълнено с перипетии и ситуации, изискващи силата и съобразителността на Татко Барба. Тримата приятели стигат до космоса, но любовта никаква я няма. Изтощените герои най-накрая се прибират вкъщи и там ги очаква изненада!

В „Къщата на барбароните“ вече имаме цяло семейство: Мама Барба и Татко Барба, зелената Барбалала, която е запалена по музиката, Барбалена – оранжева и влюбена в книгите, лилавата Барбарела, която обича да се кипри. И момчетата – жълтият Барбарири, който се интересува от природата и животните, синият Барбадей, който обича науката, спортистът Барбадан и най-малкият – рошавият Барбалячо, който е художник.

Толкова много Барбарони, а толкова малко място! Така започва мисията по намиране на нов дом. Планът няколко пъти се променя, но крайният резултат е най-красивата и удобна къща на света.

Към тези три забавни истории прибавям и двете мини книжки – „Тортата“ и „Оранжерията“, които са посветени на пакостите на малките Барбарони. В първата Мама Барба приготвя изненада за рождения ден на Татко Барба, а децата правят всичко възможно да помагат, но все излиза, че объркват нещо. Толкова е трудно да се стои спокойно до сладкиши все пак!

Във втората ученият Барбадей забърква голяма каша със супер тор, с който полива растенията на Барбарири. В резултат голямата барбаронска къща е задръстена със зеленина. Как ще се справят Барбароните с това бедствие? Нямат друг избор, освен да построят най-красивата оранжерия!

Историите на барбароните са цветни, забавни и пленителни. В техния свят царуват трудолюбието, изобретателността и обичта. Всяко тяхно приключение завършва с щастлив край, защото те дават всичко от себе си, за да се справят с неблагоприятните обстоятелства, и ни учат на толерантност, старание и доброта.

Прекрасни детски книжки с картинки, които препоръчвам от все сърце!