fb
Ревюта

Историите на Барбароните – забава за цялото семейство

3 мин.

Книжките за Барбароните на Анет Тизон и Талас Тейлър , които издателство „Фют“ преиздават, са една чудесна поредица за най-малките читатели, която всъщност ще забавлява цялото семейство. След като вече проследихме появата на Татко Барба на света, как той срещна Мама Барба, как им се родиха седем кое от кое по чудати деца и първите им приключения, идва ред и на продължението.

„Бълхите“ е най-любимата ми книжка досега. Главен герой в нея е безумно чаровният Барбалячо, който намира нов приятел – таралеж. Появява се и бяло куче и няколко охранени овчици, а също и… бълхи, които подлудяват рошавия барбарон.

Откъде са се взели бълхите? И как да се отърве от тях? Какво да се прави с толкова много козина? Дали мъдрите Татко и Мама Барба ще успят да намерят изход от бедствената ситуация.

„Перлите“ е посветена на суетната Барбарела, която иска да си има накити от истински перли. Семейството приема терзанията й с разбиране и всички се заемат със задачата да построят огромен кораб, който да ги отведе до мястото, където има бисерни миди.

Построяването на кораб се оказва най-лесната част от приключението. В морето има много опасни животни, които не са никак дружелюбни. И тук решително се намесват Татко и Мама Барба.

Въпреки че достига до перлите, Барбарела отново не е доволна – те са твърде малки… Но семейството ще й спретне номер, който да й служи за урок.

В „Животните в Африка“ Татко Барба поема на път.

Проблем 1: Влакът не е пригоден за барбарон. Решение 1: Той може да се побере само във вагона с животните.

Проблем 2: Животните са в клетки и са много нещастни. Дали Татко Барба ще успее да намери решение за тази заплетена и драматична ситуация?

Как мислите, може ли един Барбарон да премине покрай несправедливост, без да измисли план за поправянето й?

В „Яйцата“ Барбарири намира… ами… изоставени яйца. И понеже знае, че това са децата на някоя птица, тръгва да търси родителите, които навярно са изпаднали в паника. Но чаплата, дивата патица и странното птиче на дървото казват, че нищо не знаят и че не са чували някой да си е изгубил яйцата.

Така Барбарири поема отговорната и нелека задача да ги излюпи сам… Разбира се, няма да се мине без помощ от останалите барбарони и вярното бяло куче. А в края на дългото очакване има голяма изненада.

Барбароните както винаги са остроумни, отговорни, сплотени и положително настроени. Въпреки пакостите и предизвикателствата, те намират най-добрия изход и начин да се забавляват, без да рискуват най-важните неща – семейството, приятелите, доброто, справедливостта, приключенията. И в целия водовъртеж на случки, премеждия и изненади, не пропускат да пратят към читателя прах от гъделичкащ смях и по някой маскиран като шега мъдър урок.

Не пропускайте ревюто на Цвети и за другите книжки за Барбаробите.