fb
НовиниПо света

Баркър и МакКамън с наградата „Брам Стокър“

4 мин.

barkerrobert-mccammon-2002Наградата за цялостно творчество в областта на хорър литературата на “Брам Стокър” и тази година ще вземат двама души. Този път комитетът за наградата, председателстван от Ивон Наваро, е решил това да са Клайв Баркър и Робърт МакКамън.

Писателите ще получат отличията си на 15 юни на специално организирана галавечеря, която ще се проведе в рамките на Световната хорър конвенция 2013 в Ню Орлиънс. По предварителна информация от организаторите обаче самият Баркър няма да присъства на церемонията.

Наградата за цялостно творчество е най-престижната от наградите „Брам Стокър“. Тя се присъжда ежегодно от Асоциацията на хорър писателите на САЩ като признание за върховите постижения на творец (често писател, но не задължително) на база цялостната му работа и кариерно развитие. Отличените трябва да са оказали дълбоко и положително влияние върху хорър жанра, а също – да са на поне шестдесет години или техни произведения да са били издавани в продължение на тридесет и пет години. Сред носителите на наградата се отличават имена като Стивън Кинг, Ан Райс, Рей Бредбъри, Джойс Каръл Оутс, Уилям Питър Блати, Челси Куин Ярбро, Рамзи Кампбел и Питър Строб.

У нас книгите на Баркър се издават от „Колибри“, а „Изток-Запад“ вече работят по българското издание на „Boy’s life“ на МакКамън.

Кои са двамата призьори и защо журито им присъжда наградите?

Мечтател, фантазьор, поет и художник, Клайв Баркър разширява обхвата на човешкото въображение като писател, режисьор, сценарист и драматург. Непоправим търсач на новото, той прескача между стиловете с лекота, оставяйки незаличимия си артистичен подпис на редица проекти, които носят белега на креативното му разбиране за съвременните медии – от познатата сфера на литературата до прогресивните визуални продукти на филмовата му компанията „Seraphim“.

Истинският успех за Баркър идва през 1984-1985 с публикуването на разказите, събрани в сборниците „Кървави книги“, и най-вече с първия му роман – „The Damnation Game“, който му донася международна слава.

Баркър променя посоката, отдавайки се на киното. Това става с превърналия се в класика филм от 1987 „Hellraiser“, който е базиран на романа му „Прикован към Ада“ („The Hellbound Heart“). Три години по-късно отново право фурор – този път с „Нощният род“ („Nightbreed“). Баркър е режисьор и пище сценария на филма, за който използва друг свой роман – „Кабал“. През 1995 режисира Скот Бакула и Фамке Янсен в детективския ноар „Магьосникът“ („Lord of Illusions“). Неговите „Богове и чудовища“ от 1998 г. събрат три номинации на Академията и печелят Оскар в категория за „Най-добър адаптиран сценарий“.

Литературните постижения на Баркър включват бестселъри като „Weaveworld“, „Imajica“ и „Everville“, а също детските романи „The Thief of Always“, „Sacrament“, както и преведената на български език поредица „Абарат“.

Робърт МакКамън е автор на редица бестселъри, сред които „Животът на момчето“, „Лебедова песен“ и „Петимата“. Той е отличен със Световната награда за фентъзи, а също е трикратен носител на „Брам Стокър“ за „Лебедова песен“ – 1987, „Мое“ – 1990 и „Животът на момчето“ – 1991.

МакКамън е един от основателите на Асоциацията на хорър писателите, заедно с Дийн Кунц, Джо и Карън Лансдейл. Считан е за един от големите майстори на жанра ужаси, който е оказал голямо влияние върху бума на хоръра през 70-те и 80-те. Адаптацията на разказа „Nightcrawlers“ за епизод в „Новата зона на здрача“ („New Twilight Zone“) допринася за известността на автора.

Книгите на МакКамън са четени с интерес както от начинаещи в жанра, така и от „старите кучета“. Творбите му са повлияли множество млади автори, за които е бил ментор. Ранните му произведения се посрещат с интерес и днес, а новите – въпреки двадесетгодишното прекъсване в писателската му работа, са очаквани горещо. В момента МакКамън работи върху петата част от поредица от десет книги, чийто основен герой е млад детектив на име Матю Корбет. Действието се развива в колониален Ню Йорк в началото на 18ти век (1700г).

[ + ]