fb
БългарияНовини

Отварят детска „Библиотека Малък герой“ в Пирогов

2 мин.

„Библиотека Малък герой“ ще бъде създадена в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, обявиха от болницата в Международния ден на детската книга. Всички дарени книги в полза на инициативата ще получат специално създаден печат „Библиотека Малък герой Пирогов“ преди да намерят място в ръцете на поредния малък герой в най-голямата болница за оказване на спешна медицинска помощ в България.

Детската библиотека ще бъде обособена на територията на всички клиники и отделения, където се приемат и лекуват деца от 0 до 18 години. Сред първите, които подкрепиха инициативата на лечебното заведение, като предоставиха под формата на дарение десетки книги, са издателствата „Ентусиаст“, „Кибеа“, „Изток-Запад“,„Пан“, „Труд“, „Фют“, „БАРД“, „Рибка“ и „Сиела“.

Даренията приеха проф. д-р Иван Поромански – изпълнителен директор на болницата, проф. д-р Христо Шивачев – заместник изпълнителен директор по медицинската дейност и началник на Клиниката по детска хирургия, както и Маргарита Стоянова – главна медицинска сестра.

„Благодарение на помощта, която ни оказвате, дарявайки тези книги, имаме възможност да направим престоя на малките пациенти по-лек и не толкова травмиращ. Вярвам, че книгите ще заместят поне малко смартфоните“, каза проф. д-р Иван Поромански.

Общият брой преминали през спешните кабинети деца в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за миналата година е над 22 000, като голям брой от тях са хоспитализирани. 

„Щастлив съм, че имаме възможност да надградим съществуващата библиотека, като я разширим. До този момент нямахме такава във всички детски отделения. От днес, освен психологическата подкрепа, която оказваме на децата по време на престоя им в Пирогов, с предоставените книги ще възпитаваме и развиваме ценности и умения за общуване в нашите малки герои“, подчерта проф. д-р Христо Шивачев.

„Щастлива съм, че този път ние правим нещо за „Пирогов“! Даряваме книги за децата, които се лекуват там. На връх 2-ри април! За нас е чест да дарим целия си каталог – по една книга от всяко налично заглавие на „Рибка“. А най-хубавото е, че децата имат право да си тръгнат от болницата с книгата, която са чели по време на престоя си. Без да я връщат, тя остава тяхна! Надявам се, че всички тези книги (дарени не само от нас, но и от много други издателства) ще направят така, че за децата да има по-малко „ох“ и много повече „хихи“.“, написа във Facebook Катя Антонова – създателка на издателство „Рибка“.