fb
НовиниПо света

Barnes and Noble се разделят и спират производствто на Nook?

2 мин.

leonard_riggio_photoИма голяма вероятност Barnes and Noble скоро да преустановят изцяло производствената си линия за електронни устройства Nook, твърди източник, близък до компанията. Изказването му бе публикувано в New York Times в понеделник и според него BN „няма да излезе изцяло от бизнеса с дигиталните носители, а ще се насочи повече към цялостното цифровизиране на съдържанието в каталозите”.

По-късно през деня стана ясно, че председателят на борда на директорите на Barnes and Noble Леонард Риджио е предложил да изкупи бизнеса с книги на дребно и да го обособи като отделна компания. Според анализатора от Morningstar Питър Уолстрьом, цитиран от Reuters, това ще доведе до стабилизиране на книжарниците във веригата, голяма част от печалбите на които се пренасочват към подразделението за дигитални услуги Nook Media.

Потърсени за коментар от Digital Book World, от Barnes and Noble отрекоха твърденията за спирането на Nook. „Нямаме никакви намерения да прекъсваме производството на нашите многократно награждавани продукти от линията на Nook”, категорични са от компанията.

nookИзточникът на Times е споделил пред вестника също, че в четвъртък BN ще подсили партньорството си с други производители на таблети, като Microsoft и Samsung, за правене на сделки за съдържание, което от компанията притежават. Относно тези твърдения обаче хора от компанията не са открити за коментар.

От няколко години насам Barnes and Noble са в сериозна конкуренция с електронните устройства на Amazon Kindle и таблетите с марка Apple и не се справят особено добре. Според официална информация през последното тримесечие на 2012 г. продажбите на Nook са били пълна катастрофа, въпреки високото търсене на дигиталните четци и таблети.

През януари от компанията обявиха, че може да затворят около една трета от всичките 700 книжарници от веригата през следващите 10 години, припомня Reuters.

Автор: Рая Ганева