fb
НовиниПо света

Barnes & Noble и Nook Press „хартиени“ възможности за самопубликуващи автори

2 мин.

След като преди няколко дни Barnes & Noble обявиха, че ще отворят книжарници-ресторанти в САЩ през 2017 г., компанията разкри и нова стъпка за привличане на повече читатели. От веригата книжарници ще подкрепят самопубликуващите автори, като им дадат възможност да продават своите книги не само в електронно, но и в хартиено издание.

Barnes & Noble притежава своя собствена платформа за самопубликуване – Nook Press, където автори могат да продават книгите си в електронен формат. Тези писатели, които в рамките на последната година са продали поне 1000 копия на своя книга, вече ще имат възможността сами да създадат нейно хартиено издание и след това да го видят в 640 обекта на Barnes & Noble. Освен това авторите, които са успели да продадат поне 500 копия на своя творба в последната година, ще могат да участват в събития като дискусии, представяния и подписвания на книги.

„Гордеем се с това, че сме първите, които предлагат координирано национално разпространение за самопубликуващи автори. Те ще могат да се възползват от възможността да продават книгите както в книжарниците ни, така и онлайн в сайта ни BN.com. Никой не може да предложи на самопубликуващите автори такова присъствие на пазара, каквото можем ние от Barnes & Noble“, съобщи Фред Арджир, главен дигитален директор на веригата.

Предвид спада на продажбите на електронни книги от 2015 г. насам, новината се прие с възторг от самопубликуващите писатели. Х. М. Уорд, автор с няколко бестелъра в САЩ, определи решението на B&N като нещо, което „ще промени играта“.

„Авторите да могат да разпространяват книгите си както на хартиен, така и на дигитален носител – това е нещо голямо. Ами читателите – изведнъж те ще имат достъп до повече бестселъри на добри цени“, смята Уорд.