fb
НовиниПо света

Barnes & Noble обмисля евентуална продажба

2 мин.

Ръководството на световната верига книжарници Barnes & Noble обмисля евентуална продажба, след като са получени интересни предложения от няколко страни, включително и от изпълнителния председател на компанията Леонард Риджио, съобщава The Wall Street Journal. Това е поредната изненадваща новина, свързана с известната верига книжарници, чийто бизнес достигна критична точка след години на влошаване.

Barnes & Noble обяви, че ще започне процес на официално разглеждане на стратегическите възможности. Специален комитет на борда на директорите ще ръководи процедурата, а междувременно от компанията са приели краткосрочен план за правата на акционерите, с който искат да блокират възможностите за евентуално „враждебно изкупуване“. Нуждата от такива действия обясняват с наблюденията си за съмнително „бързо натрупване на материални запаси“ от своите акции от неидентифицирана трета страна.

Движение на акциите на Barnes and Noble през последните дни

Движение на акциите на Barnes and Noble през последните дни

През последните две десетилетия продажбите на книги във физически обекти са под постоянна заплаха от развитието на дейността на Amazon.com и цялостното увеличаване на дeла на онлайн книжарниците. За сравнение, другата голяма верига, Borders Group Inc., взе мерки за защита от банкрут през 2011 г., но по-късно влезе в процес на ликвидация. 

Barnes & Noble е единствената останала публично търгувана суперверига, но от компанията наблюдават прогресивното стопяване на пазарния дял и влиянието си върху индустрията. След години на нестабилни продажби и неуспешни опити за промени резултатите продължават да бъдат отрицателни. Пазарната оценка на компанията намаля драстично – с две трети в сравнение с 2015 г., което бе свиване до около 400 милиона долара. За цялата фискална година, която приключи в края на април, продажбите са паднали с 6%, което се равнява на 3,7 млрд. долара.

Въпреки всичко от Barnes & Noble запазват оптимистичните си прогнози. През тази година веригата отвори още няколко нови магазина и предвижда увеличаване на приходите преди лихвите, данъците и амортизациите през фискалната 2019 г.

Снимка на публикацията: March Networks