fb
БългарияНовини

БДЖ стартира кампания „Чети във влака”

2 мин.
Снимка: Pexels/Burst

БДЖ, съвместно с български издателства, стартира кампанията „Чети във влака“, която цели да стимулира четенето на книги, съобщиха от дружеството.

Всички пътници, притежаващи смарт устройства, ще могат по време на пътуването си да отворят виртуалната библиотека на БДЖ и да прочетат нещо ново. В разгара на лятото във всички влакове в страната са разпространени стикери с QR код, водещ към електронни книги за безплатно четене. Първите произведения от виртуалната библиотека на „Чети във влака“ са предоставени напълно безплатно от авторите и техните издателства.

Сборникът с кратки разкази „Антология „Галактики“на издателство „Колибри“ е сред първите книги във виртуалната библиотека на БДЖ. Авторът Здравка Евтимова и издателство „Жанет 45“ са предоставили за кампанията разказите „Кръв от къртица“, който влезе в учебниците в САЩ и „Юли не идва“.

Пет детски заглавия е предоставило Издателство „Ина“ – „Червената шапчица“, „Горската сладкарница“, „Морско вълнение“, „Вълкът и седемте козлета“ и „Халифатът щърк“.

„Кой светна луната?“ и „Колко е часът?“ са заглавията на издателство ТАТ криейтив, а „Умно дете си ти, Тино!“с автор Нели Беширова е предложението на „Communica“

Виртуалната библиотека на „Чети във влака“ ще остане отворена за нови попълнения целогодишно. Всеки автор и издателство могат да се включат в каузата като се свържат с БДЖ на официалната електронна поща: bdz@bdz.bg.

Идеята е проектът „Чети във влака“ да даде възможност на четящите хора да се докоснат не само до утвърдени и нови български автори, но и да следят актуалните заглавия и събития, организирани от издателствата.

Вижте още:

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

Четенето на илюстровани книги се отразява най-благоприятно на децата 

Специалисти предписват книги за лечение на хора с психически проблеми

Източник на изображението: Pexels/Burst