fb
Книги и киноСпециални

Бегбеде открива лично CineLibri 2016 с новия си филм „Идеалът”

1 мин.

Френският писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на кино-литературния фестивал CineLibri 2016, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”. Лентата е екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”.

cover-pomosht-prosteteВ рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

В списъка със звездните гости на тазгодишното издание на фестивала присъстват имената на живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел и едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза – Арнон Грюнберг. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди.

Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

В рамките на фестивала екранизираните книги ще се предлагат с ексклузивна отстъпка в размер до 30%.

https://www.youtube.com/watch?v=pm8MRYmYNtA