fb
ПанаирътРепортажи

Бела Чолакова представи сборника „Осиновени истории“ в София

2 мин.

Изключително емоционално протече премиерата на сборника „Осиновени истории“ (изд. „Труд“) от журналистката Бела Чолакова в рамките на Панаира на книгата в НДК. Събитието се проведе в събота в Литературен клуб „Перото“ пред многобройна публика, дошла да уважи авторката въпреки ранния час.

Още от самото начало водещата на премиерата – певицата Светла Иванова, изрази личното си отношение към книгата с реални истории на осиновени, осиновители и биологични родители, която за краткото време от излизането си е успяла да промени и нейния живот. С много вълнение Светла сподели, че тя самата е осиновена и едва преди два дни е имала щастието да намери сестра си – поредното важно откритие от една вълшебна година, през която се е свързала с майка си, баща си и корените си. Изпълнителката допълни:

Много, много такива истории е събрала и споделила Бела, толкова много емоции, човешки съдби и вълнения, колкото аз не съм виждала в никоя друга книга. Колкото повече такива истории биват разказани, толкова повече ние, осиновените, а предполагам и осиновителите, ще бъдем по-разбрани и приети. А ако разбирането към нас се промени, може би и законите ще се променят, за да не минаваме през такива трудности.

Бела Чолакова призна, че се гордее с крайния резултат от труда си и поднесе благодарности на хората, чиито истории е събрала, задето са я допуснали в техния свят и са я вдъхновили с достойния си пример. Тя разкри и мисията, която си е поставила с написването на „Осиновени истории“ – промяна на дискриминативните закони и ограничените обществени нагласи:

Тази книга е кауза – да започнем да възприемаме осиновяването като нещо позитивно, да гледаме на осиновените като на хора, които са избрани и обичани, а на осиновителите – като на личности, които просто са станали родители по малко по-различен начин. Тя е и начин да дадем нужното уважение на третата страна в триъгълника на осиновяването – биологичните майки, които често са пренебрегвани.

Последва четене на откъси, в което се включи и дъщерята на авторката – Ема. Сред присъстващите в публиката имаше участници в сборника, както и членове на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“. Те благодариха на Бела, че е изслушала и разказала съдбите им, и затвърдиха подкрепата си в начинанието за промяна на Семейния кодекс.

Не пропускайте ревюто ни за „Осиновени истории“, както и интервюто ни с Бела.

Цялото представяне можете да гледате тук:

[ + ]