fb
Големите

Бевърли Клиъри – любимата писателка на поколения малчугани

2 мин.

beverly-clearyБевърли Клиъри е родена на 12. април 1916 г. в малкото градче МакМинвил в щата Орегон. Тя е единствено дете, а докато стане достатъчно голяма да ходи на училище, Бевърли живее във ферма в Ямхил – толкова малко градче, че дори нямало библиотека. Въпреки този факт, момичето се научава да обича книгите главно заради майка си, която успява да уреди щатската библиотека да носи книги на Бевърли направо във фермата.

Когато бъдещата писателка на Америка става на шест, семейството й напуска фермата и се мести в Портланд, Орегон, където момичето посещава основно училище и гимназия. В началото среща огромни трудности с четенето отчасти заради скучните четива, които се налагало да чете, а и до голяма степен заради неприятната й учителка от първи клас.

За щастие, във втори клас Бевърли Клиъри попада на страхотна учителка, която й помага да преодолее трудностите с четенето и й показва, че книгите предлагат много забавления.ramona-smelata

По-късно бъдещата любима писателка на Америка завършва английска филология в Калифорнийския университет в Бъркли през 1938 г., а година след това – библиотечни науки в Училището по библиотекознание към Вашингтонския университет в Сиатъл. Работата й като детска библиотекарка създава у нея трайна връзка с децата и я провокира да намира книги за хора, които не обичат да четат.

Написва първата си книга “Хенри Хъгинс” като отговор на въпроса на малко момче: “Къде са книгите за деца като нас?”. От тогава до сега е издала над 30 романа за деца и юноши, преведени на повече от 15 езика.

D.E.A.R. DayНосител е на множество призове, включително този на Американската библиотечна организация, връчен й за цялостен принос към детската литература. Книгата й “Скъпи мистър Хеншоу” е наградена с медала “Джон Нюбъри”, а “Рамона на 8 г.” и “Рамона и баща й” са отличени от “Нюбъри онър букс”. Рожденият ден на Бевърли Клиъри – 12 април, е кръстен от почитателите й D.E.A.R. Day (Drop Everything and Read – “Остави всичко и чети”). На тази дата всяка година традиционно се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите.

Днес мисис Клиъри живее по крайбрежието на Калифорния.

 

Материалът е публикуван за първи път на сайта Detskiknigi.com

Снимка:©Chronicle/Christina Koci Hernandez