fb
БългарияНовини

Без първа награда остана Националният поетичен конкурс „Добромир Тонев“

2 мин.
Ncionalen konkurs "Dobromir Tonev

Ncionalen konkurs "Dobromir TonevБез първа награда, но с две отличия за второ място – на Гергана Атанасова и на Владислав Христов, завърши V Национален поетически конкурс „Добромир Тонев“. В надпреварата трета е отличена Мария Иванова-Фьон. Официалната церемония по обявяване на победителите се проведе в книжарница „Хермес Централ“ в Пловдив на 15 октомври, когато се отбелязва и рождението на патрона на конкурса Добромир Тонев. През 2015 година той щеше да навърши 60 години.

Владислав Христов е за трети път е с отличие от конкурса, като досега има едно второ и едно трето място.

Заря Божкова взе наградата на Радио Пловдив, а призът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ спечели докторантът Галина Вълчева. В конкурса от частни фирми са отличени още поетите Ивета Данаилова-Пешева от Сливен и Ивелина Никова от Провадия.

Конкурсът на името на големия пловдивски поет Добромир Тонев се провежда за пета поредна година и е анонимен. В него могат да участват автори до 45-годишна възраст със стихотворения, които не са публикувани или участвали в други подобни конкурси. В настоящото издание се включиха 60 поети от цялата страна.

Наградният фонд е осигурен от Община Пловдив както следва: първо награда – 400 лв.; втора награда – 250 лв. и трета награда – 150 лв. Филологическият факултет на ПУ „П. Хилендарски“ отпуска специална награда за поет студент в размер на 100 лв. плюс грамота.

Организатори на Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев“ са Община Пловдив, Дружество на писателите – Пловдив, Поетическа академия „Добромир Тонев“, със съдействието на ИК „Хермес“, ПУ „П. Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева и Туристическа агенция „АНА ТРАВЕЛ“, както и с медийното партньорство на Радио Пловдив и БНТ, Пловдив.