fb
БиблиотекитеНовини

Библиотека процъфтява насред оръжеен пазар в Пакистан

4 мин.

На около 137 километра от Исламабад, столицата на Пакистан, се разпростира оживен оръжеен базар. Местният книголюбец Раж Мохамед обаче споделя пред The New York Times, че се надява мястото да се прочуе най-вече като дом на библиотеката на Дара Адам Хел. Тя е разположена в близост до оръжейния магазин, който бащата на Раж построява преди дванайсет години, а създателят ѝ я възприема като плод на много любов, но и като послание, отправено към района и света.

Като поставям книгите над оръжейния пазар, ги правя по-значими от оръжията. Това е стъпка към мира.

Трийсет и две годишният Мохамед е магистър по урду литература на Университета в Пешавар. Работи в туристическа фирма в Дубай, преди да се завърне в Пакистан, за да преподава. Раж не проявява интерес към оръжейния бизнес на баща си и отваря библиотека в района с цел да предостави на жителите му по-добър достъп до книги и образование. 

 

Начинанието привлича вниманието дори на местните търговци на оръжие. Покрай библиотеката собственикът на един от магазините – Нуур Ахмад Малик, започва да проявява интерес към книги за историята на Индия, Пакистан и исляма. Той я определя като „най-хубавото нещо, което се е случвало наскоро на хората тук“.

Градът Дара Адам Хел се намира под контрола на талибаните в продължение на години, преди пакистанската армия да ги изтласка оттам през 2010 г. Въпреки това често става жертва на нападения, включително самоубийствен атентат през 2012 г., в който загиват 16 души, и въоръжените атаки срещу джамии от 2010 г., при които са убити повече от 60 цивилни. Населението му наброява 100 000 души, но градът е считан за ничия земя, недосегаем за пакистанските закони, до сливането на племенните територии в съседната Северозападна погранична провинция през 2018 г. Понастоящем военните помагат на Мохамед да построи нова библиотека, която да събира 65 посетители, защото би могла да помогне на гражданите да се възстановят след годините на травми и насилие.

 

Анонимен пакистански дипломат, който служи в района, коментира:

Хората все още са разтърсени от военната агресия, причинила смъртта на стотици цивилни и войници. Местните са по-податливи на страх и стрес, особено децата, а достъпът до книги е добра възможност да получат знания и образование.

Библиотеката на Мохамед съхранява повече от 2 500 заглавия на разнообразна тематика, включително история, политика и религия, както и художествена литература на урду. През идните месеци основателят ѝ възнамерява да допълни фонда с още книги. През деветте месеца, откакто е отворила врати, библиотеката е привлякла близо 240 членове, които плащат годишна такса от 150 пакистански рупии (около 1.75 български лева – бел. прев.). Трийсет от тях са жени, макар Дара Адам Хел да е консервативен район, в който на жените не им се позволява да излизат без придружител. Те могат да си избират книги през официалната фейсбук страница на библиотеката.

Една от най-будните читателки на библиотеката е единайсетгодишната Шифа Раж Мохамед, дъщерята на Раж Мохамед. Любознателната шестокласничка помага на баща си да доставя книги на жените, абонирани за библиотеката. Тя споделя:

Казах на момичетата в училище, че вече имаме библиотека в района: „Ако проявявате интерес, ще ви дам формуляри за членство“. Отзивът беше удивителен.

Мохамед счита пакистанската активистка Малала Юсафзаи за „нашата гордост“ заради усилията ѝ да осигури достойно образование на момичетата, както и за това, че е най-младата Нобелова лауреатка в историята на наградата.

Роден съм тук. Искам светът да запомни Дара Адам Хел с добрата му репутация  не с оръжията, а с книгите.

Превод: Габриела Кожухарова

Снимки: Saiyna Bashir, The New York Times

[ + ]