fb
НовиниПо света

Малала дава глас на момичетата бежанки в новата си книга

2 мин.

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи издава нова книга с истории на млади жени, афектирани от глобалната имиграционна политика, съобщава CBS News. We Are Displaced: My Journey and Stories From Refugee Girls Around the World  („Разселени: Моето пътуване и истории на момичета бежанки от целия свят“) включва разкази на жени, принудени да напуснат родината си, както и историята на самата Малала за емиграцията ѝ от Пакистан след опит за покушение от талибани.

Малала се надява чрез книгата хората да научат повече за бежанците. Ето какво сподели тя в интервю за CBS This Morning:

Често когато слушаме за бежанци, чуваме само числа и цифри. Слушаме за тях, но никога самите тях. Така и не чуваме какво имат да разкажат, какви са мечтите и стремежите им.

We Are Displaced е посветена на съдбите на момичета като Мари Клер, която бяга от насилието в Конго и Замбия, емигрира в Ланкастър, Пенсилвания и Анализа, напуска Гватемала и предприема опасното пътуване през границата на Мексико със САЩ, за да стигне до Масачузетс в търсенето на по-добър живот.

Що се отнася до политиката на президента Доналд Тръмп за спонсориране на стена на стойност пет милиарда долара по същата тази граница, Юсафзаи смята, че тя не отразява американските ценности. Малала допълва:

Надявам се, че президентът, както и други политически лидери в САЩ, ще се съобразят с това, в което американският народ вярва, а именно приемане и подкрепа на бежанците. Надявам се, че президентът и други хора ще прочетат книгата ми и ще научат повече за тях. Надявам се да посетят бежански лагер и да се срещнат с бежанци, за да чуят техните истории.

Това е третата книга на 21-годишната студентка в Оксфорд след биографичната „Аз съм Малала“ (изд. „Обсидиан“) и илюстрованата детска Malala’s Magic Pencil („Вълшебният молив на Малала“). Част от мемоара ѝ е издадена и като отделна книга за подрастващи със заглавието Malala: My Story of Standing Up for Girls’ Rights („Малала: Моята история на подкрепа за правата на момичетата“).

Снимка на публикацията: Ida Mae Astute/ABC