fb
@-книгиБуккросинг

Библиотека в… зъболекарския кабинет

2 мин.
zubolekarska-biblioteka

Обикновено, докато чакаме за зъболекар, прелистваме стари списания или сърфираме на мобилните си телефони. Но д-р Йоана Йонкова се е погрижила пациентите й да не скучаят. В нейния кабинет в столичния квартал Люлин има малка библиотечка с разкази и приказки, с които пациентите могат да запълнят времето си в чакалнята.

Още докато се нанася в кабинета, д-р Йонкова решава, че списанията са твърде скучни, и купува първата книжка – „Пук и Чук“ на шведския автор Турбьорн Егнер, която помага на малките деца да разберат как се появяват кариесите и защо е нужно да се лекуват.

„Когато си на 5 годинки, имаш нужда от история, за да си отвориш устата“,

твърди с усмивка зъболекарката, която не заспива без книга и винаги носи нещо за четене в чантата си, когато пътува с градския транспорт.

„От много малка обожавам да чета. Всяка книга е история, спомен, направо приятел. Четенето ме успокоява, зарежда, радва, обогатява…“ – споделя тя.

Библиотечката се възприема много добре от пациентите, особено от родителите с малки деца. Д-р Йонкова възнамерява да я обогатява постепенно с нови книги, най-вече с приказки, които се радват на голям интерес.

В Германия подобни мобилни библиотеки към кабинети на педиатри или зъболекари са част от програмите на библиотеките за насърчаване на детското четене. Те помагат да се преодолее страха от прегледа, а децата започват да възприемат книгите като неделима част от ежедневната им градска среда.

Прочетете още за библиотеката в лекарския кабинет на педиатърката д-р Тикова в гр. Пещера и мини-библиотеката на Detskiknigi.com.

[ + ]