fb
БиблиотекитеНовини

Библиотекарите апелират за повече средства и адекватна държавна политика за опазване на културното наследство

2 мин.

С писмо до ключовите институции и представители на властта библиотекарите от цялата страна апелират за повече средства, които да бъдат заложени в областта на културата и опазването на културното наследство на България в бюджета за 2016 година. Това се случва 2 седмици, след като работещите в най-голямата библиотека в България – Националната, обявиха, че са в стачна готовност заради ниските заплати в сектора.

Специалистите от Националната библиотека, регионалните, общинските и читалищните библиотеки в писмото си изразяват своето възмущение от крайното маргинализиране на тяхната работа от страна на държавата и средствата отделени за сектора в новия проектобюджет:

“От години слушаме напразни обещания как бюджетът за култура за следващата година щял да се погрижи за отстраняването на тази несправедливост. Съответно всяка следваща година ни се обяснява, че поради кризата това отново било невъзможно. Невъзможно единствено за работещите в културните институции, оказва се. Положението е такова, че специалисти с повече от едно висше образование; с магистърски степени в различни области и владеещи чужди езици; хората, от които се очаква да са лицето на културата и провеждането на културната политика на тази страна; тези, за които думата „култура“ не е изпразнено от смисъл понятие, се възнаграждават със срамни подаяния от около 450 лева”, посочват библиотекарите.

Писмото на библиотекарите е адресирано до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на комисията по култура и медии и комисията по бюджет и финанси Полина Карастоянова и Менда Стоянова. Копие от него е изпратено още до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Исканията си към тях библиотечните специалисти са формулирали в пет основни точки:

  1. Увеличаване бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание за всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности, каквито понастоящем отсъстват от програмата на правителството!
  2. Най-малко двойно завишаване на стандарта за издръжка.
  3. Залагане на средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!
  4. Основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България!
  5. Адекватна държавна политика в областта на опазване на културното наследство и разпространението на информация и знание!

Пълния текст на писмото може да прочетете тук: