fb
ГалерияМултимедия

Библиотекарки на коне от 1930 г. помагат на бедните с книги [галерия]

1 мин.

През 30-те години на ХХ век много хора в САЩ живеят в изолирани общности с оскъден достъп до работа, да не говорим за добро образование. В щата Кентъки съществуват изолирани планински градчета, до които книги са достигали по единствения възможен начин – чрез библиотекари на коне, научаваме от History Daily.

През този период президентът Франклин Рузвелт полага усилия да се пребори с Голямата депресия. Именно неговата администрация създава инициативата Pack Horse Library (Конна библиотека) с идеята да подпомогне грамотността в региона и оттам да повиши и заетостта.

Повечето библиотекари, участващи в инициативата, са жени. Издръжливостта им е впечатляваща – яздят по близо 200 км на седмица, и то през кални, скалисти и често заснежни местности. Понякога довършват планирания маршрут пеша, ако до градчето, което трябва да посетят, не е възможно да се стигне на кон. Смелите жени са полагали всички тези усилия с една цел – да набавят четива на хора с ограничени възможности. Много училища от страната са подпомагали каузата им с дарения от книги, вестници и списания.

Краят на инициативата идва през 1943 г., когато по време на Втората световна война заетостта се повишава главоломно.

Разгледайте черно-белите фотографии на „книжния конен отряд“:

Снимки: History Daily