fb
Книжни пътуванияСпециални

Библиотеката на Фишър пази някои от най-редките книги и ръкописи в света

1 мин.

Библиотека на редките книги в Торонто е и поредната дестинация, която би изкушила библиофилите по света. 10-минутно видео разкрива какво се крие в хранилищата на Библиотеката за редки книги на Томас Фишър The Thomas Fisher Rare Book Library в Канада. Сградата е открита през 1973 г. Кръстена е в чест на Томас Фишър (1792-1874), преселник от Йоркшир от 1821 г. Той се заселва край река Хъмбър, където управлява мелница и играе активна роля в обществения живот. През 1973 г. неговите правнуци, Сидни и Чарлз Фишър, даряват на библиотеката свои собствени колекции от Шекспир и различни автори от ХХ век.

Сред богатия фонд от над 700 000 тома могат да се видят: първата ръкописна чернова на „Разказът на прислужицата“ на Маргарет Атууд (изд. Orange Books), тетрадките на Ленард Коен, вековен юридически акт, еротика Алиса в страната да чудесата, книги, направени от животни и още много любопитни издания.  

„Наличието на толкова много редки книги и ръкописи на едно място кара посетителите да се чувстват повече като в музей, отколкото като в библиотека, но за разлика от музея тук почти всичко достъпно“, обобщава авторът на видеото в край на обиколката.

Ето какво разказва библиотекарят Джон Шузмит: