fb
10, които...Специални

„Разказът на прислужницата“ е най-четената книга за 2017 г. според Amazon

3 мин.

Amazon обяви най-популярните художествени и нехудожествени книги за 2017 г., научаваме от Time. Класацията включва разнообразни жанрове, а безспорният фаворит при прозата е романът на Маргарет Атууд „Разказът на прислужницата“Подгласник е друга творба от 80-те с нова филмова адаптация – „То“ от Стивън Кинг. Любимците на фентъзи читателите Дж. Р.Р. Мартин и Дж. К. Роулинг също намират място в списъка.

„Разказът на прислужницата“, публикуван през 1985 г., се сдоби с допълнителна слава след излязлата наскоро телевизионна екранизация на Hulu, която оказва значително влияние върху популярността на класическата антиутопия. Адаптацията с Елизабет Мос в главната роля е отличена с осем статуетки „Еми“ и става първата продукция на стрийминг платформа, която печели наградата за най-добър драматичен сериал. Успехът, както и потвърденият втори сезон, чийто трейлър гледахме наскоро, вероятно ще задържат романа на Атууд на върха на класациите и през следващата година.

За нарасналото търсене на книгата допринася и социо-политическият климат през 2017 г. Асоциациите между политическата ситуация в САЩ с измислената държава, описана от Атууд, оказват видим ефект върху книгоиздаването. След победата на Доналд Тръмп в президентските избори продажбите на „Разказът на прислужницата“ отчитат ръст от 200%, съобщават от американското издателство Anchor Books.

Символизмът на романа вдъхнови множество граждански изяви и феминистки движения, които използваха образа на прислужниците като протест срещу политики, ограничаващи репродуктивните права на жените не само в САЩ, но и по света.

У нас книгата излиза на 16 декември с логото на „Orange Books“ в превод на Надежда Розова и с корица от Живко Петров.

При нехудожествените творби The Subtle Art of Not Giving a F*ck от Марк Менсън заема първото място. Посланието е, че за  да бъдем по-щастливи, не трябва да се концентрираме толкова върху щастието. На второ място е Hillbilly Elegy от Дж. Д. Ванс, която дава обяснение на събитията в САЩ, последвали президентските избори през 2016 г. Списъкът е допълнен от автобиографии, исторически изследвания и солидна доза заглавия за самопомощ.

Ето кои са най-четените книги за отминаващата 2017 г. според Amazon:

Художествени

 1. „Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд
 2. „То“ от Стивън Кинг
 3. „Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг
 4. „Игра на тронове“ от Дж. Р. Р. Мартин
 5. „Хари Потър и Орденът на феникса“ от Дж. К. Роулинг
 6. Beneath a Scarlet Sky от Марк Съливан
 7. „Хари Потър и Огненият бокал“ от Дж.К. Роулинг
 8. A Gentleman in Moscow от Амор Тоуълс
 9. „Произход“ от Дан Браун
 10. „Хари Потър и Даровете на смъртта“ от Дж. К. Роулинг

 

Нехудожествени

 1. The Subtle Art of Not Giving a F*ck от Марк Менсън
 2. Hillbilly Elegy от Дж.Д. Ванс
 3. Sapiens от Ювал Харари
 4. Alexander Hamilton от Рон Чернов
 5. Born a Crime от Тревър Ноа
 6. The 5 Second Rule от Мел Робинс
 7. „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ от Дейл Карнеги
 8. Al Franken, Giant of the Senate от Ал Франкен
 9. „Седемте навика на високоефективните хора“ от Стивън Кови
 10. I Can’t Make This Up от Кевин Харт