fb
НовиниПо света

Неиздавана стихосбирка на Ленард Коен ще излезе догодина

2 мин.

Книга с последните стихотворения на канадския поет и музикант Ленард Коен, писани в месеците преди смъртта му, ще бъде публикувана през октомври 2018 г., съобщава Guardian. Заглавието ѝ е „The Flame(„Пламъкът“) и освен поезия съдържа още части от лични тетрадки на Коен, както и текстове на песни.

Според мениджъра му Робърт Кори стихосбирката се занимава с „пламъкa и как културата ни го застрашава от изчезване“. Описвайки я като изключително силен финал в литературната кариера на канадския певец и автор на текстове, Кори споделя, че Коен сам е избрал кои стихотворения да влязат в стихосбирката и в какъв ред само месеци преди смъртта си през ноември 2016 г. „Пламъкът“ ще съдържа предимно неиздавани до момента текстове.

В добавка към стиховете, книгата ще включва още текстове и илюстрации от личните архиви на Ленард Коен, които ще позволят на читателите да надникнат в интимния свят и ума на творец, единствен по рода си.

Робърт Кори споделя, че завършването а „Пламъкт“ е била основната цел в края на живота на Коен. Той казва още:

Макар че здравето му се влошаваше, смъртта на Ленард настъпи неочаквано. Тези от нас, които имаха привилегията да прекарват време с него в този период, знаят, че пламъкът в него горя ярко до последния му дъх. Книгата, завършена дни преди смъртта му, разкрива яркостта на вътрешния му огън.

Ленард Коен почина на 82-годишна възраст през ноември 2016 г. На български е издаван вторият му роман „Красиви неудачници“ (изд. „Парадокс“), който по неговите собствени думи е по-скоро слънчев удар, отколкото книга. Носител е на десетки литературни и музикални награди, а едно от най-запомнящите се негови изпълнения е това на написаната през 1984 г. „Hallelujah“.