fb
БиблиотекитеНовини

Новата Казахстанска национална библиотека в Астана с космическа архитектура

2 мин.
astana national library

astana national libraryБиблиотека, в която стените стават подове, подовете стават тавани, таваните стават стени. Такава сграда, сякаш взета от научнофантастичен текст, ще приюти националната библиотека на Казахстан само след няколко години. Проектът е на датското студио за архитектурен дизайн BIG и ще се разгърне на над 33 000 кв. м., напомняйки прословутата форма на Лентата на Мьобиус.

Новата Национална библиотека „Нурсултан Назарбайев“ ще получи своя космически дизайн след отворен международен конкурс, обявен от казахстанския президент. Bjarke Ingels Group (B.I.G.), която е избрана измежду 19 участници с футуристични проекти, вече има опит с конструирането на  подобни сгради-мечта със сложна конструкция и плавни преходи между отделните елементи.

Двете преплитаюи се структури – идеалният кръг и достъпната спирал, създават сграда, която се трансформира от хоризнонталната си организация в музея и помощните помещения, които са разположени едно до друго, към вертикалното разположение на отделните зали, които се застъпват една над друга по диагонал. Точночрез подобен тип преходи е постигната и формата налента на Мьобиус.

Дизайнът за новата библиотека комбинира модерното и рационалното и е създаден след внимателно проучване върху спецификите на класическите библиотеки по целия свят, разкриват дизайнерите. „Дизайнът комбинира четири универсални архетипа на време и пространство, за да се превърне в нов национален символ: окръжност, ротонда, арка и юрта“, разкрива самият Бярке Ингелс, сочен за един от най-талантливите архитекти на 21 век. „Изчистеността на окръжността, вътрешното пространство на ротондата, пропускливостта на арката и мекият силует на юртата са комбинирани, за да създадат нов национален паметник, едновременно съвременен и вечен, уникален и архетипен“, завършва Ингелс.

Новата национална библиотека в Астана, казахстанска столица от 1997 г., ще продължи изграждането на града като център не само в културно, но и в интелектуално и инфраструктурно отношение. Архивът ще събира в себе си масивна колекция от книги, списания, аудио- и видеодокументи. Като ефективен дизайн обаче сме осигурили най-вече лесен достъп на хората до техните книги, категоричен е Томас Кристофърсън, който ръководи проекта за построяването на новата библиотека.