fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеката в Бургас е номинирана за Green Library Award 2022

2 мин.

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас е единствената от Югоизточна Европа, номинирана за IFLA Green Library Award 2022. Инициативата е спонсорирана от De Gruyter Publishing – немско издателство с близо 300-годишна история, с афинитет към научната литература, съобщиха от библиотеката. 

Новопостроената библиотека влиза в дългия списък на номинираните, който ще бъде съкратен през май, за да останат само претендентите, направили най-добро впечатление на журито. Победителите в двете обособени категории – “Best Green Library” и “Best Green Library Project” – ще получат своите награди на 22-23 юли в ирландския град Корк.

Бургас е номиниран в категория „Най-добра зелена библиотека“, заедно с библиотеки от Буенос Айрес, Колумбия, Чехия, Франция, Сингапур, Барселона и Бостън.

„Горд съм с номинацията, разбира се. Но най-много се гордея с това, че новата ни библиотека е пълна по всяко време, че е жива. Благодаря на екипа, който работи там и обгрижва с желание посетителите от всички възрасти!“, каза кметът Димитър Николов, цитиран от БТА.

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ отговаря на 14 от общо 17 SDG’s (Цели за устойчиво развитие на ООН чрез изграждане на устойчива сграда, осигуряване на равнопоставеност и безпрепятствен достъп, разделно изхвърляне на отпадъци и тяхното вторично използване, устойчива енергия чрез използване на фотоволтаична система (PV система), устойчиво образование и т.н.).

Още с възлагането на проектирането ѝ беше помислено за това тя да съчетава модерните технологии с домашния уют. Да внушава и възпитава у младите хора, които я посещават, едно ново отношение към екологията и изобщо към заобикалящия ни свят, казаха от Община Бургас.