fb
БиблиотекитеНовини

От Словения до Шанхай: Зашеметяващи сгради се борят за Обществена библиотека на 2023-а

4 мин.
Библиотека City of Parramatta, Автстралия (Снимка: archdaily.com)

От Европа през Близкия изток, та чак до Австралия се простират забележителните сгради, номинирани за Обществена библиотека на годината 2023 г. Наградата се връчва от IFLA (Международна федерация на библиотечните асоциации и институции) с цел да отличи нови обществени библиотеки.

Сред 16 библиотеки от 11 страни, журито е избрало само 4. Това са: Обществена библиотека „Янез Вайкард Валвасор“ в Словения, Библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ в Испания, Библиотеката на град Парамата в Австралия и Шанхайска библиотека „Изток“ в Китай.

Номинираните се отличават в това как тяхната архитектура взаимодейства със заобикалящата среда и как предлагат различни пространства за достъп до културата, обучение и социални дейности.

Сред отличените място намира и новопостроената библиотека Gabriel García Márquez в Испания. Изградена е в Барселона в памет на колумбийския нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес, който е живял в града в периода 1967 – 1975 г. Biblioteca Gabriel García Márquez е красива сграда с дървена рамка от 4 000 квадратни метра. Намира се в квартал Сант Марти в Барселона. Той е награден със златен LEED сертификат, най-високата оценка за устойчивост. Новата емблематична областна библиотека е специализирана за латиноамериканската литература.

Обществена библиотека Janez Vajkard Valvasor в Кръшко, Словения е нова и модерна, която си взаимодейства прекрасно със заобикалящата я среда, както в цветовите тонове на сградата, така и в вълнообразния покрив, който кореспондира с близката река. Архитектурният дизайн на сградата отразява изискванията за опазване на културното наследство и взаимодействие с околната среда, както и специфичната културна и социална среда, към която принадлежи.

Интериорът разполага с атриум, който позволява на слънчевата светлина да докосне центъра на библиотеката и прави препратка към историческия атриум на близкия манастир, в който се е помещавала старата библиотека. Новата е изградена с впечатляващо участие на гражданите. Дори е създадено събитие „преместване на библиотеката“, в което местната общност участва в преместването на библиотечните документи на ръка от старата библиотека към новата. Гъвкавите пространства и социалните зони в библиотеката служат като „дневна“ за малкото население от 10 000 граждани на Кръшко.

Библиотека City of Parramatta, Автстралия

Сред небостъргачите в предградието на Сидни – Парамата очертава собствено пространство. Новата библиотека се откроява като емблематична сграда с ефектен червен покрив. Резултатът е весело здание със закачлива форма, която позволява на слънцето да грее на обществения площад през цялата година.

Концепцията за допълнителен цветен език е вдъхновена от австралийската флора. Приземният етаж е проектиран като продължение на площада, градска всекидневна и гъвкаво място за срещи и изследване. Той се представя като червен пашкул с ярки зелени мебели, разпръснати из интериора му. Това голямо отворено фоайе се свързва директно със задната част на старото кметство. Библиотеката Parramatta е модерен културен център и място, което свързва общността чрез творчески и културни пространства. 

Shanghai Library East в Китай

Шанхайска библиотека „Изток“ в Китай се намира в квартал Пудонг. Внушителните 115 000 квадратни метра я правят най-голямата библиотека в страната. Монументалната форма е препратка към уникален вид камък от региона, наречен Тайху. Екстериорът на седеметажната библиотека има препратка към литературата. Петнадесет снимки на мраморни вихри са „отпечатани“ върху стъклените панели на фасадата в знак на почит към дългата история на китайската печатна литература. 

Прозорците са организирани в хоризонтални ленти с различни нива на прозрачност. Посетителите влизат през голям атриум, доминиран от топли тонове на материали като бамбук, дъб и терацо. Интериорите са просторни. Съществува отлична визуална връзка между различните пространства чрез големия вдлъбнат отвор, който пресича центъра на сградата. Внушителната библиотека има гъвкави, модулни, отворени пространства, които включват театър, изложбено пространство и озеленени читални.

Церемонията по награждаването ще се състои на IFLA WLIC 2023, който се провежда в Ротердам, Холандия от 21 до 25 август. Победителят в наградата получава 5 000 долара.

Прочетете още:

Старата библиотека в Синсинати – изгубеният лабиринт от книги

Разкриха тайна домашна библиотека със 70 000 книги

Френска библиотека впечатлява посетителите си след 12-годишна реставрация

Най-добрата обществена библиотека за 2022 г. е в Мисула

Избраха „най-зелена библиотека“ за 2022 г.

Превърнаха изоставена кариера в библиотека

Откриха библиотека във формата на разтворена книга в Дубай

Дървена библиотека пази „живото наследство“

Starfield – библиотеката, която ще ви изуми

Вижте как едно 110-годишно дърво се превръща в приказна квартална библиотека [галерия]