fb
10, които...Специални

Библиотеки, които ни вдъхновяват да мечтаем

4 мин.

Необичайните библиотеки, на които вече посветихме няколко материала, целят да осигурят достъп до книги по всички кътчета на земята. Създателите им са самоотвержени оптимисти, често доброволци, посветили се на мисията да разпалват любов и интерес към литературата сред възможно най-много хора. За наша радост, по света има още много такива библиотеки. Представяме ви още седем, които ни вдъхновиха със своите идеи, дизайн и история:

 

Монголската библиотека на гърба на камила

1

В отдалечените части на пустинята Гоби хората нямат достъп до книжарници или библиотеки. През 1996 Дашдондонг Джабма решава, че е време за промяна, и посвещава живота си на това да превежда, публикува и транспортира книги до монголски деца из страната, и то на гърба на… камила. В последните 20 години той е пропътувал над 50 000 мили на собствени разноски, превръщайки стотици младежи в читатели.

“Стените на тази библиотека са направени от планини, покрити с гори, покривът е синьото небе, подът – степи, обсипани с цветя. Нощна лампа е слънцето”, казва той.

 

Амстердамската библиотеката на летище Шипхол

2

От 2006 година летище Шипхол може да се похвали с първата постоянна летищна библиотека. Тъй като много от пътуващите имат дълъг престой, се родила идея за място, където те да могат да отпочинат с четиво в ръка и да разберат повече за местната култура. Читателите могат да избират измежду холандска художествена литература на 30 езика, фотокниги, изложби и филми за Холандия и Амстердам.

 

Мексиканската мобилна библиотека на изкуството А 47

3

Fundación Alumnos 47 е мексиканска организация, разпространяваща съвременно изкуство. Екипът й решава да създаде свой музей. В процеса на подготовка възникнал въпросът къде да бъдат съхранявани книгите, докато помещението бъде готово. Резултатът е уникален културен център и библиотека на колела. Вместо стени, камионът има прозорци, за да е отворен през цялото време към света навън. Колекцията от съвременни книги е издигната на високи платформи, за да има място за четене. Мобилният музей често се използва за литературни събития.

 

Тайландската библиотека в шатра

4

Ко Куд е малък тайландски остров. Особено популярен за туристи е един от курортите му – Сонева Кири, изграден изцяло от ековили и притежаващ своя собствена шатра-библиотека. Собствениците искали да създадат нещо уникално и специално за посетителите – да вълнува децата и да разпалва любопитство у възрастните. Книгите в шатрата запознават с местната култура и традиции. Малките туристи могат да свирят на тайландски инструменти, да рисуват, да създават екоиграчки или да гледат филми.

“Шатрата е посветена на  ученето, на забавата, на смислените изживявания”, казват създателите.

 

Мексиканската библиотека „Васконселос“

5

“Васконселос”, или “мегабиблиотеката”, както е известна в медиите, е един от най-големите културни центрове в Мексико. Библиотеката е разположена в три сгради, а всяка от тях има по шест етажа. В нея се помещават над 580 хил. книги, а годишно е посещавана от около 2 млн. читатели.

 

Библиотеката на манастир „Света Катерина“ в Египет

6

Манастирът “Света Катерина” е построен между 527 и 565 г. и се счита за най-стария непрекъснато действащ манастир в света. Особено впечатляваща е библиотеката му, съдържаща една от най-големите колекции  ръкописи в света, някои от които датират още от VI век. Те са около 3300 на брой и са написани на 11 езика.

Колекцията се състои както от религиозни текстове, така и от древногръцки произведения и рецепти с отвари. Много от ръкописите са богато украсени и обковани със злато.

 

Японският музей-библиотека на илюстровани книги

библиотека иваки

През 2003 година архитектът Тадао Андо бил помолен да конструира библиотека за децата от началните училища в Иваки, Япония. Единствените условия били кориците на книгите да се виждат и учебният център да бъде различен от всичко познато в града. Вместо да изпълва със страхопочитание, той трябвало да бъде място, където учениците да се забавляват и с удоволствие да прекарват времето си.

Андо създава музей, изпълнен с цветове и илюстрации. Читалнята се състои от дървени кубчета, а книгите в тях са обърнати с корица към читателите. Съседната стая пък е посветена на разказването на истории. Голяма част от стените са стъклени, за да се създава впечатление, че децата четат навън. Както подсказва името й, сградата се състои само от илюстровани книги – над 10 000 на брой.