fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Книжни пътуванияСпециални

Библиотеките във Финландия – ключът към развитието на най-грамотната нация

4 мин.

Всеизвестен е фактът, че четенето е на почит в скандинавските държави и по-точно във Финландия. Държавната политика на страната подкрепя образованието и културата по съвременен и адекватен начин и резултатите са налице. През 2016 г. ООН обяви финландците за най-грамотната нация с най-ентусиазираните посетители на обществени библиотеки – население от 5,5 млн души заема близо 68 млн. книги годишно.

В статия на The Guardian намираме впечатляващ разказ за библиотеките – съществуващи и бъдещи – и обществената им роля във Финландия. Предлагаме ви да опознаете едно истинско райско кътче за ценителите на книгите!

Библиотека Rikhardinkatu в Хелзинки, открита през 1882 г. Снимката е от 1924 г. (снимка: Ерик Сундстрьом)

 „Библиотечната карта беше първото нещо, което някога съм притежавала“, казва Насима Размяр, дъщеря на бивш афганистански дипломат, пристигнал със семейството си във Финландия през 1992 г. По онова време фамилията бяга от политическия режим в родината си. Размяр си спомня за този период от живота й – оскъдни финанси, непознаване на езика, нова култура. На този фон идва привилегията да заема книги безплатно, така силно впечатлила афганистанското момиче, че тя все още пази картата в портфейла си.

Днес Размяр е заместник-кметица на Хелзинки – града, дал й толкова много с политиката си за насърчаване на четенето. През декември в столицата предстои откриването на нова централна библиотека, наречена Oodi. Тя се строи по повод честванията на 100-годишнината от обявяването на независимостта на страната. Размяр коментира проекта така:

Мисля, че Финландия не може да направи по-добър подарък на хората. Той символизира значимостта на ученето и образованието – фундаментални фактори за развитието и успеха на нацията.

Във времена, в които световната тенденция сочи към орязване на бюджета на библиотеките и намаляване на посетителите, Финландия е пример за точно обратното. Според данни на местната власт от 2016 г. Великобритания отделя 14,4 лири на човек за библиотеки. За сравнение, във Финландия се отделят по 50,5 лири. Докато в Англия, Уелс и Шотландия от 2010 г. насам  са затворени повече от 478 библиотеки, Финландия инвестира грандиозните 98 млн. евро в новата библиотека Oodi.

Изглед към детския отдел в Oodi (снимка: The Guardian)

За популярността и масовото ползване на библиотеки в страната си има обяснение – 84% от населението е съсредоточено в градовете и предвид суровия климат, библиотеките не представляват само място за учене, четене или заемане на книги. Те са и основно средище за социализиране. Анти Нусоки, един от архитектите на Oodi, определя новото книжно място като „градски площад на закрито“.

Изглед към аудиовизуалната зала в Oodi (снимка: The Guardian)

Oodi се намира точно срещу сградата на парламента във финландската столица.

Мисля, че няма друг по-подходящ обект от обществена библиотека, който да се издига пред символа на демокрацията. Забележително е, че докато стоят на открития й балкон, хората ще гледат към сградата на парламента и ще се намират на същото ниво като нея.

Тя обаче не е единствената хелзинкска библиотека, заслужаваща внимание. Ето какво споделя Харис за друга подобна сграда:

Разположена е в парк и покривът е отворен за посетители. Наскоро с колеги ходихме там и видяхме опашка пред входа, и то в обикновен делничен ден, в девет часа сутринта!

Вероятно една от причините за нечувания интерес към библиотеките във Финландия е, че те дават на гражданите много повече от книги. Немалко библиотеки по света вече осигуряват достъп до интернет и други услуги, но библиотеките в големите и малките градове във Финландия предлагат и множество електронни публикации, спортна екипировка, както и най-различни съоръжения. Библиотеката във Вантаа например разполага с караоке. Тази в Маунула (в покрайнините на Хелзинки) пък има вход, който води до супермаркет – практично предложение от страна на местната общност.

Библиотеката на Aalto University в Еспо (снимка: The Guardian)

Подобно на тях, Oodi ще бъде снабдена с кафене, ресторант, балкон, кино, студио за аудиовизуални записи и творческа зона с 3D принтери. Първоначално в проекта е замислена и сауна, но впоследствие идеята отпада.

Трябва да се спомене и фактът, че обществеността не оказва каквато и да е било съпротива срещу огромната цена на проекта. Хората приветстват подобни инвестиции и очакват с нетърпение добавката към градския архитектурен и културен живот на Хелзинки.