fb
НовиниПо света

Бил Гейтс разкрива кои две книги е прочел от началото на 2018 г.

3 мин.

Всеизвестен факт е, че Бил Гейтс е запален читател. Споделяли сме с вас кои са любимите му книги за 2014 г. и 2015 г. Милиардерът филантроп и съосновател на Microsoft оставя зад гърба си приблизително по 50 завършени заглавия годишно, като дава приоритет на четенето пред други свои хобита, научаваме от сайта на телевизия CNBC.

Самият Гейтс споделя в социалната онлайн платформа Reddit:

Днес има толкова страхотни неща за гледане, че хората често ми препоръчват любимите си филми и сериали, например „Игра на тронове“, но аз така и не стигам до тях. Отделям много време за четене и пренебрегвам киното и телевизията повече в сравнение с другите хора.

В рубриката „Попитай ме всичко“ на Reddit Бил Гейтс разкрива кои са двете най-добри книги, които е прочел през настоящата 2018 г.

Има две невероятни заглавия! Едното е Enlightenment Now от Стивън Пинкър, а другото – Factfulness от Ханс Розлинг. И двете са много увлекателни и обясняват, че светът става по-добър.

Ето малко повече за самите книги:

 

Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress от Стивън Пинкър

В публикация в личния си блог Гейтс нарича труда на харвардския професор по психология „новата си най-любима книга на всички времена“.

Светът става по-добро място, дори невинаги да изглежда така. Радвам се, че имаме брилянтни мислители като Стивън Пинкър, които ни помагат да го видим в перспектива.

Според Amazon научният труд представя „общ план на човешкия прогрес“ и използва данни, сочещи, че животът, здравето, просперитетът, безопасността, мирът, знанието и щастието са във възходяща прогресия.

В блога си Гейтс споделя любимите си пет факта от книгата, сред които този за глобалното ниво на интелигентност, растящо с около три пункта на десетилетие. Той допълва:

Днешният свят стимулира абстрактното мислене от ранна възраст и така ни прави по-умни.

 

Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think от Ханс Розлинг

Написаната от професор по международно здраве Factfulness изследва въпроса защо хората постоянно грешат в преценката си за глобалните проблеми. Вместо да разчита на факти, човечеството по-често се влияе от неосъзнати предубеждения и предразсъдъци. Основният мотив в книгата обаче е, че светът е по-добър, отколкото изглежда.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда стават почитатели на Розлинг през 2006 г. след популярната му реч по същата тема, изнесена в платформата TED. Когато авторът умира през 2017 г., двойката се зарича да изпълни последното му желание. В блога си Гейтс коментира:

Той просто се надяваше посланието, в което вярваше с такъв плам, да продължи да се разпространява, а именно, че светът е в състояние на прогрес и политическите решения трябва да се базират на данни.

 

Видео на разговора между Бил Гейтс и Стивън Пинкър можете да гледате тук:

Снимка на публикацията: GeekWire

[ + ]