fb
НовиниПо света

Биографията на Стив Джобс – бестселър още в предпечат

2 мин.
НовиниПо света

Биографията на Стив Джобс – бестселър още в предпечат

2 мин.

В сряда вечерта само за няколко часа предстоящата биография на Стив Джобс прескочи 383 стъпала в класацията на най-продаваните книги в Amazon.com, за да се закове убедително на първото, съобщиха от NY Times. В четвъртък сутринта купувач от Powell’s Books увеличи поръчката си до 500 бройки. Поради главоломния интерес издателите Саймън и Шустър се принудиха да изтеглят с месец датата на пускане, която официално вече е 24. октомври.

Седмици преди излизането си, книгата, озаглавена просто „Стив Джобс“, удивлява книгоиздателите с прогнозите за продажби. „Смятаме, че е най-голямата нехудожествена книга за възрастни за годината,“ заяви Патриша Бостълман, говорителя на Barnes & Noble – най-голямата американска верига за книги.

В момента около книгата се вдига пара в печатницата, но подобно на загадъчността на самия Джобс и издателите пазят тиража в тайна. Специалисти от бранша твърдят, че лесно могат да се продадат милиони хартиени, аудио и електронни копия. Книгата съблазнява с обещания за късчета от личния живот на Джобс, чийто публичен образ бе стриктно граден. Но на среща с купувачи авторът Уолтър Айзъксън намигна, че книгата залага на лични истории от живота на Джобс, включително и неизвестни досега случки от детството и живота му като възрастен, а не само разказ за кариерата му.

„Причината, поради която смятам, че ще е толкова важна книга, е, че не е внезапна,“ казва пред NY Times Илейн Петрочели, собственик на книжарница Book Passage. „Това е книга, върху която Айзъксън е работил и знае много добре какво ще излезе.“ Според нея биографията ще заинтригува широката аудитория, а не само любителите на технологиите.

Айзъксън е работил заедно с Джобс, който, докато се е борил с рака, в продължение на две години го е дарил с 40 интервюта. Авторът е разговарял също и с членове на семейството и с негови колеги. Първоначално книгата бе обявена още през април с работното заглавие „iСтив: Книгата на Джобс“ и предвидена за публикуване през пролетта на 2012. Издателите заявиха, че господин Джобс не е имал претенции над съдържанието и е говорил „прямо, понякога брутално за хората, с които е работил и с които се е конкурирал.“