fb
БългарияНовини

Близо 2000 деца, родители и учители посетиха Детския базар на професиите тази година

2 мин.

Третото издание на Детския базар на професиите, на което „Аз чета“ е медиен партньор, привлече рекорден брой посетители. През двата дни на организираното от Българската мрежа на Глобалния договор на ООНВ събитие присъстваха близо 800 ученици и учители от 27 училища и още над 1100 деца и родители, които се запознаха с професии от много сфери на икономиката.

В поздравителния си адрес до организаторите и гостите аместник-министър на образованието и наукатa Деница Сачева изтъкна:

Тази инициатива е изключително ценна за обществото. Ранното запознаване с професиите на учениците и младежите им дава възможност не просто да направят своя съзнателен избор за житейски път, но и да разберат, че обществото ни функционира и се развива благодарение на труда и усилията на различни специалисти, както и че всеки човек е необходим и изключително полезен за обществото, независимо каква професия упражнява.

Снимка: Агенция „ProPR“

На базара, който се проведе на 24 и 25 ноември в Детски научен център „Музейко“, децата разгледаха 15 щанда с различни професии, сред които геолог, металург, енергетик, химик-лаборант, фармацевт, еколог, готвач, човешки ресурси, програмист, 3D артист, инженер, телевизионен журналист, социален работник. Проведоха се и 35 лекции за двата дни, които предизвикаха голям интерес. Те потопиха по-големите деца в света на радиоводещия, архитекта, актьора, 3D артиста, еколога, акушерката, ветеринарния лекар, PR специалиста и много други.

Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на ТехноЛогика ЕАД, коментира:

Резултатите от Детския базар на професиите всяка година са изключително вдъхновяващи. Всички тези компании и професионалисти отделят от времето си, защото вярват, че нашето бъдеще са децата. А изборът на професия е съществено важен за щастието на хората през целия им живот.

Всички деца, родители и учители бяха силно заинтригувани от различните възможности за развитие, разглеждаха щандовете, включваха се с интерес в интерактивните игри, слушаха лекции и задаваха въпроси на усмихнатите специалисти, които с готовност им отговаряха.

От компания „Хаус Груп“, които участват в базара за първа година, споделиха:

Има една мисъл, че няма мое или твое дете – всички са наши и ние сме отговорни за мечтите им. Вярваме тези думи и затова сме много щастливи, че се включихме в събитието.

Детският базар на професиите е част от проекта „Гордея се с труда на моите родители“, който се провежда за пета поредна година. Организаторите вече започнаха подготовка за следващото издание на проекта, който остава отворен за всички компании и доброволци, които вярват в идеята.