fb
НовиниПо света

Bloomsday и отбелязването на един гений в Ирландия

2 мин.
Dzheims Dzhois blumsdei

Dzheims DzhoisВ средата на юни, когато лятото настъпва с пълна сила и литературните събития избухват със своята наситеност преди летния застой, се случва един необичаен празник – едновременно на едно огромно като обем и философия произведение и на неговия автор. Денят е наречен Bloomsday, датата е 16-и юни, а авторът и произведението са гениалният Джеймс Джойс и неговият безсмъртен “Одисей”.

Носещ името на главния герой в книгата – Лео Блум, и датата, на която се развива цялото действие в романа, Bloomsday се е превърнал в празник на литературата, почитта към гения и култа към творбата на Джойс по света.

Ежегодно Bloomsday се отбелязва в цяла Ирландия и на места в други страни с най-разнообразни събития и инициативи. От публични четения на “Одисей” до обикаляне по ирландските пъбове (pub crawling) с идеята за истинско академичното пиене и разиграване на сцени, от книгата до радио предавания с тематични четения на “Одисей”, всеки желаещ може да се включи по някакъв начин и така да почете паметта и творчеството на един от най-значимите автори на ХХ век.

Празнуването на Bloomsday започва през 1954 година, за да отбележи 50-та годишнина от събитията в книгата. Група ентусиасти и любители на “Одисей” поемат по сюжетния маршрут на романа за един ден. За да влязат в стилистиката на книгата, пилигримите на Bloomsday използват автентична карета от началото на века и също така разпределят помежду си ролите в романа, които играят през цялото време. В последствие тяхната скромна инициатива достига огромни размери като днес този ден се отбелязва не само в цяла Ирландия, но и в различни кътчета на света, повечето, от които имат пряка връзка с Джойс или неговата творба. Сред тях са Триесте, Генуа, унгарският град Шомбатли, Ню Йорк, Осло и други.

Тази година „Аз чета“ също ще почете Bloomsday още тази вечер, като в популярен ирландски пъб в София ще се съберем редактори и автори на сайта и заедно ще почетем малко от великата творба на Джойс.

За вас оставяме удоволствието от прекрасното ревю на Джули Роне за “Одисей”, което остава един от най-хубавите текстове на сайта.

[ + ]