fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Блърбът като продавач

3 мин.

В маркетинга най-голямото клише е, че сексът продава най-добре. В книгоиздателския бизнес тази роля често има текстът на задната корица, който се ползва и от търговците и медиите за промотиране на книгите. Ето няколко размисли по въпроса от Бет Бейкън в Digital Book World.

Блърбът на книгата ви всъщност е вашият продавач-консултант. Секцията „описание на книгата“ в онлайн книжарницата (наричана масово блърб) трябва да продаде книгата ви. В интернет магазина няма да намерите някой начетен книжар, готов да предложи препоръките си на разглеждащите клиенти. Ако самопубликувате роман, ви трябва анотация, която здраво се старае да продаде книгата ви.

Създайте настроение

Описанието на вашата книга трябва да създава насторение. Читателите искат книгата да ги потопи в различна атмосфера – напрегната, романтична, смешна или носталгична. Когато пишете своята анотация, не мислете толкова за описанието на сюжета, по-добре обърнете внимание на настроението, в което е издържана книгата ви.

Създайте напрежение

История без напрежение е история, която никой не иска да чуе. Читателите умират от желание да бъдат въвлечени в невъзможна ситуация, от която сякаш няма измъкване. Отново – преди да се впуснете в описание на сюжета, опитайте се да предадете напрежението, на което героите ви са подложени. Наблегнете на драматичността на ситуацията и публиката ви ще бъде увлечена в откриването на съдбата на героя – ще се справи ли с предизвикателството, или ще изпита горчива загуба.

Накратко за сюжета

Естествено, че публиката иска да знае какви ще са героите и какво ще се случи в книгата. Но накратко. Опишете какво е предизвикателното на ситуацията, в която се намира героят ви, и за какво се бори, но не задълбавайте в допълнителните сюжетни линии. Между другото, не пишете твърде дълго – многословната и скучна анотация подсказва многословна и скучна книга. Позволете на читателите си да опитат на вкус вашата книга и те ще си я купят, за да довършат ястието.

Поискайте открвен съвет

Ако сте самопубликващ се автор, потърсете мнението на хората, които следят книгите във вашия жанр, и ги попитайте дали блърбът ви може да продаде книгата. Преди да я публикувате, проучете дали познатите ви биха почувствали необходимост да купят книгата само заради анотацията. И задължително ги накарайте да ви отговорят честно – не бъдете горделиви, а приемете коментарите, без да защитавате черновата си.

Запомнете, че освен корицата, анотацията е единственото представяне на книгата ви, което можете да контролирате (не, не можете да контролирате ревютата). Направете я колкото се може по-вълнуваща.

Блърбът ви има важна задача – той трябва да продава книгата ви.

превод: Милена Ташева