fb
Ревюта

Бог, обяснен за едно пътуване с такси

2 мин.

Бог, обяснен за едно пътуване с таксиДнес май не е много модерно да си религиозен. Или да си вярващ. Каква е разликата, трудно някой може да обясни със сигурност точно поради първата причина. Каква е идеята за Бог обаче опитва да обясни бившият рекламист Пол Арден, като си дава има-няма едно пътуване с такси време, за да изпълни тази задачка, впрягайки цялото си същество плюс доза чувство за хумор.

„Бог, обяснен за едно пътуване с такси“ е втората най-добра книга за Бог след Библията. Много маркетинг в това определение, но и много точно напътствие към това, което е изписано вътре. Защото едва ли има точно описание на религията, Бог, вярата и другите абстрактни понятия, свързани с духовното, които изглеждат сякаш така далеко от нас. Поне в България са до голяма степен изтръгнати по времето на социализма.

Най-хубавото на тази книга е, че като че ли не се взима съвсем насериозно (ако може една книга изобщо да прави такива неща, разбира се). Пол Арден опитва да даде обяснение на основните понятия и до известна степен му се получава. „Бог, обяснен за едно пътуване с такси“ обаче не спестява критиките и изводите за църквата като бизнес, за войните, основани на различията в религиите, за злоупотребата с вярата.

Илюстрациите обаче си заслужава да бъдат видени – книгата ви дава възможност да четете откъсите независимо един от друг без да почувствате някаква празнина. Но ако комбинирате текста от лявата страница със забавната картинка от дясната му страна – усещането е наистина добро. Искреност, сарказъм или ирония – всеки получава, каквото заслужава.

„Бог, обяснен за едно пътуване с такси“ не е за онези, които искат да разберат дали има Бог или вярват в Него и търсят пътя към своя Бог. Нито пък е за онези, които отричат напълно религията и в книжлето търсят ново оръжие за доказване на теорията си.

„Бог, обяснен за едно пътуване с такси“ просто показва какво е да вярваш, дори да не наричаш обекта на своята вяра с думата „Бог“.

А ти в какво вярваш?

[ + ]