fb
НовиниПо света

Bonnier Zaffre е новият издател на Уилбър Смит

2 мин.

Британското издателство Bonnier Zaffre привлече родения в Замбия Уилбър Смит, който досега беше автор на HarperCollins, съобщава The Bookseller. Според изданието става въпрос за осемцифрена стойност на сделка, която изпълнителният директор на Bonnier Publishing Ричард Джонсън описва като “една от най-големите в историята на книгоиздаването”.

Новият издател на Смит вече държи световните права за осем нови заглавия, заедно с правата за английския пазар на останалите му 34 книги, включително класическите “Когато лъвът се храни” (1964), “Elephant Song” (“Песента на слона”) (1991) и “Речен бог” (1993).

Предполага се, че Смит, който сега е на 84, е продал над 130 млн. копия от романите си в световен мащаб, а в момента книгите му се издават на 25 езика.  Той е добре познат и у нас, като последните му публикувани романи са „Целувката на гепарда“ и „Порочен кръг“ (Бард) и „Пустинният бог“ (Сиела).

„Това е част от нашата стратегия. Ако имаме възможност да сключим сделка, да разговаряме и да убедим писатели от други компании да се присъединят към нас, значи ние сме мястото,” казва Марк Смит, главен изпълнителен директор на Bonnier Zaffre. “Изградихме добър екип и постигаме добри резултати, фокусирани и решени сме, също така имаме успешен подход към популяризиране на фантастиката. Мисля, че това, което правим, е привличащо и се надявам, че има още много да постигаме.”

HarperCollins публикува първото заглавие на Смит в съавторство – “Golden Lion” ( “Златният лъв”), през септември 2015. Тогава писателят се раздели с Pan Macmillian в сделка за шест книги, за която се твърди, че възлиза на 15 млн. паунда. Последната книга в договор с HarperCollins се очаква да бъде публикувана тази есен.