fb
@-книгиБуккросинг

Читателски кръгове и кутии с книги – още идеи от Буккросинг

4 мин.
Butterflybooks

bookring„Аз  чета“ започна нова рубрика, посветена на пътуващите книги и радостта от споделянето им. Разказахме ви как лавицата с книги в дома на Рон Хорнбейкър го е вдъхновила да създаде своя сайт за проследяването им по света чрез Интернет. Идеята  на Буккросинг се развива и обогатява благодарение на ентусиазма и творческото въображение на хилядите книгоманиаци, които се оказват безкрайно изобретателни в намирането на забавни начини да споделят своите четива. Ето някои от най-популярните инициативи:

 

Bookrings, Bookrays, Bookboxes   (читателски кръгове, лъчи и  кутии с книги)

Читателските кръгове/лъчи много приличат на онлайн читателски клубове с тази разлика, че между участниците пътува един екземпляр от дадено заглавие. Буккросър #1 предлага книга във форума на сайта. В темата се записват желаещите да я прочетат. Собственикът на книгата изготвя списък, съобразен с предпочитанията им – някои имат възможност да изпращат само в рамките на своя континент.  След прочитане на книгата всеки участник уведомява следващия по ред и получава неговия адрес. Изпращането е за сметка на подателя. Впечатленията се записват в „досието“ на книгата и се получава нещо като читателски дневник. При bookrings последният читател връща книгата на собственика (т.е., кръгът се затваря). При bookrays не е необходимо да я връща, а може да продължи пътешествието й, като я „пусне в дивото“ или предаде на друг буккросър.

Bookbox (кутия с книги)

Инициаторът на кутията с книги подбира някакъв брой заглавия- от 8-10 до 30-40. Те може да са от определен жанр, на определена тема, или на случаен принцип. Кутията се обявява в отделна тема, където се записват желаещите да участват.  Кутията с книги се препраща по изготвения списък. Всеки може да вземе, колкото книги пожелае, при условие, че остави други, също толкова на брой. В случай, че кутията е тематична, оставените книги трябва да са на същата тема или от същия жанр. Накрая тя се завръща при собственика със съвсем различни книги от тези, които е изпратил.

RABCK (Random Act of Bookcrossing Kindness, случаен акт на буккросърска щедрост)

Буккросърите обичат да правят подаръци. Те често проверяват списъците с желания на други потребители и когато срещнат заглавие, което притежават, са готови да ги изненадат приятно, като им изпратят желаната книга, без да искат друга в замяна.

Release Challenges (предизвикателства за освобождаване на книги)

Това са тематично организирани игри, свързани с пускане на книгите в дивото . Ето някои примери:

–        52 града за 52 седмици предизвикателство за хора, които много пътуват. Условието: да се освободят книги в 52 различни града.

–        Movie Release Challenge освобождаване на книги, които са направени на филми или са създадени по филми.

–        „Вино, храна и Буккросинг“ освобождаване на книги на кулинарна тематика, а също и такива, в чиито заглавия присъстват храни и напитки.

–        „Не съди за книгата по корицата й“всяка събота се обявява нова тема за корица и през следващата седмица трябва да се пуснат книги с корици, които отговарят на темата.

NSS (Not So Secret, не толкова таен)

Размяна на подаръци и книги около популярни празници като Коледа, Великден, Хелоуин, Свети Валентин. Организаторът на размяната събира адресите на участниците и ги разпределя чрез томбола. Всеки знае само на кого ще праща, но не и кой праща на него. Подаръците и книгите са съобразени с  желанията на получателя. В зависимост от конкретния празник размяната се нарича NSSEB (Not So Secret Easter Bunny/ великденско зайче), NSSFC (Not So Secret Father Christmas/ Дядо Коледа), NSSSV  (Not So Secret St. Valentine/Свети Валентин) и т.н.

Ентусиазмът за споделяне на книги приема всякакви форми. През годините се появяват нови игри; други за съжаление изчезват, като любимата Bookrelay (книжна щафета), която се осъществяваше на външен сайт, създаден и поддържан от член на Буккросинг.

Екипът на „Аз чета“ също подготвя една изненада. В нея можете да участвате и вие. Как? Ще разберете в най-скоро време!

Снимка: „Butterfly Books“© Denise Sutherland, http://sutherland-studios.com.au/