fb
БългарияНовини

Борислав Велков заменя Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК

2 мин.

Бившият мениджър на спортните зали „Арена Армеец София“ и „Арена Русе“ Борислав Велков ще замени Мирослав Боршош на поста Изпълнителен директор на Националния дворец на културата, стана ясно от съобщение до медиите на ръководеното от Лиляна Павлова Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Според министерството „е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите“ и това е причината за смяната на Боршош. От министерството посочват още, че „действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството“.

Малко след обявяването на новината Мирослав Боршош публикува във Facebook статус, с който намекна, че върху него е оказван натиск за подписване на обществена поръчка „в условия, които не отговарят на правилата и закона“ и всъщност това причината за смяната му.

По време на близо 3-годишния мандат на Боршош бе създаден Националният център за книгата към НДК и бе открит литературен клуб „Перото“.

Новият изпълнителен директор на НДК Борислав Велков досега бе председател на Съвета на директорите, като на тази позиция ще бъде наследен от Таня Милева. От 26.05.2017 г. той е председател на експертно-консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на институцията.

През последните години Велков е участвал в управлението на водещи спортни, развлекателни и културни инфраструктури в България. След откриването на „Арена Армеец София“ през 2011 г. се присъединява към управленския екип на залата като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България.

Снимка: Sportal.bg