fb
Книжни пътуванияСпециални

Ботаническа градина на покрива на университетска библиотека, II част

3 мин.

След като започнах да ви разказвам за една от най-интересните библиотеки в Европа, идва време и за продължението на историята или колко очарователно е да имаш ботаническа градина на покрива на университетската си читалня. И разбира се, доста скромна фотогалерия от това прекрасно място.

Ботаническата градина на университета във ВаршаваЗавършена само 3 години след официалното откриване на библиотеката, тази уникална градина обхваща площ от повече от 10,000 m2 и е дело на архитектката Ирена Байерска. Градината е разположена на две нива, едното от които е самият покрив на варшавската университетска библиотеката. Връзката пък между двете части е осъществена с водни каскади. Разнообразието и красотата на декорацията и в двете части на градината са впечатляващи. А хубавата новина е че всеки желаещ може да им се наслади безплатно и ежедневно.

Долната градина е сравнително по голяма, а сенките на намиращите се там дръвчетата са изключително примамливи за прохладно четене на книжка през свободното време. Ако имате късмет, компания може да ви прави неплашлива варшавска патица от близкото езерце. Макар и изкуствено, то е много симпатично и успокояващо, навява осезаемо усещане за романтика с цъфтящите розови водни лилии и гмуркащи се патици. Свързано с езерцето чрез малка рекичка е и красив малък фонтан, сякаш похлупен със собствена зелена шатра от увивни растения.

Ботаническата градина на университета във ВаршаваПоглеждайки от езерцето към основната сграда на библиотеката, се виждат няколко огромни слънчеви батерии, както и две стълби водещи към горната част на градината. След изкачването им сякаш от нищото пред теб се открива красива панорама към река Висла и голяма част от града. За съжаление, денят, в който посетих градината, беше дъждовен и мрачен и голяма част от очарованието на пейзажната гледка се загуби. Усещането обаче е почти същото като да се качиш на часовниковата кула в Прага или върха на катедралата в Гданск.

На второто ниво растенията се различават доста и дори, ако човек се вгледа, може да забележи и подредба по цветове, форма и вид. Тук изобилстват ниските храсти, покрити тук-таме с малки паяжинки, треви, цветя и увивни растения, оформящи тунелчета и арки за удоволствие на малки и големи. На своеобразния втори етаж на градината посетителите могат да надзърнат и за малко вътре в самата библиотека през стъклената част на покрива и два прозоцера гледащи към голяма читалня и каталога на библиотеката.

Ботаническата градина на университета във ВаршаваЗелената библиотека на Варшавския университет, освен с уникалната си архитектура и прекрасната си градина, е известна и със създаването на явлението бувинг (BUWing – Biblioteka Uniwersytecka Warszawa). Това е идеята, че хората посещават библиотеката, не само за четене на книжки, но също така за осъществяване на социални контакти, за приятелски срещи, почивка и дори за флиртове. В градската култура на Варшава се появава и понятието buwer?w. Хората, които прекарват по цял ден и често цяла нощ в библиотеката.

И наистина, тази библиотека е проектирана по начин, който те привлича да прекарваш своето време в нея, дори когато нямаш нуждата и желанието да четеш книги. Защото на покрива на университетската библиотека във Варшава е красива градина, а под него се събират и уютни кафенета, широки и просторни читални с естествена светлина, изложби, представяния на книги и много други културни събития. Не толкова удивително гениална идея, която обаче превръща тази библиотека в много повече от обикновена, тя е любима, на своите посетители. Тя е ярък пример как библиотеката е много повече от място, където просто четем книги.

Разгледайте и още много снимки от градината на библиотеката в нашата Галерия.