fb
НовиниПо света

Брандън Сандерсън събра $15 милиона за таен проект

6 мин.
Макет на четирите тайни книги. Дизайните не са окончателни, според кампанията на Kickstarter. Изображение: Kickstarter

Авторът на научна фантастика и фентъзи Брандън Сандерсън стартира онлайн кампания за набиране на средства тази седмица, за да публикува самостоятелно четири тайни романа, които е написал през последните две години. Неговата цел: да събере $1 милион за 30 дни. Той надмина първия милион само за около 35 минути, пише The New York Times. Тайните романи все още нямат имена – Kickstarter включва макетно изображение, където книгите са озаглавени „Таен проект №1“, „Таен проект №2“ и т.н. Всеки от тях е завършен, сюжетът на три от тях е в света на Cosmere и един, който е „напълно различен“, казва Сандерсън във видеото за откриване на кампанията на Kickstarter, озаглавена Surprise! Four Secret Novels by Brandon Sanderson.

За 24 часа той събра 15,4 милиона долара, което според уебсайта за набиране на средства Kickstarter е единственият най-успешен ден от която и да е от кампаниите им. До четвъртък той събра повече от 19 милиона долара.

Тези, които подкрепят Kickstarter, ще получават по една нова книга за всяко тримесечие през 2023 г. в избрания от тях формат. Съществуват и нива на награди, които позволяват на поддръжниците да се регистрират за осем абонаментни кутии с тематика на Swag около съществуващите светове или концепции на Sanderson.

Във видеото на Kickstarter Сандерсън казва, че проектът е започнал като таен подарък за съпругата му, но скоро се е развил в нещо повече, напомняйки му за ранните дни на писателската му кариера. Той оценява времето, в което не е пътувал по време на пандемията от COVID-19, с това, че му е дало допълнителна гъвкавост да пише, като същевременно отбелязва, че „животът е труден напоследък“. Той нарича тези тайни романи „сребърна подплата“ през трудните последни две години.

Във вторник Сандерсън също публикува в акаунта си по-дълъг видеоклип „Време е да се изчистим “, в който дава още повече подробности за проекта. Видеото включва няколко бели дъски с подробности за времевата линия на проекта. Кампанията „Изненада! Четири тайни романа от Брандън Сандерсън“ ще продължи до 31 март 2022 г.

Смайващата сума, която Сандерсън събра през първите 24 часа, повдига въпроса защо огромното мнозинство от големите имена се придържат към традиционните пътища за публикуване. Но анализаторите и дори самият Сандерсън не виждат този вид самостоятелно публикуване като проблем за индустрията или желан избор за повечето писатели. Според него той по-скоро разширява възможностите за читателите.

„Част от причината, поради която този проект работи за Сандерсън е неговата уникална връзка с феновете му“, каза Кристен Маклийн, изпълнителен директор по бизнес развитие в NPD Books, която проследява продажбите на книги. Писателят е продал 20 милиона печатни, аудио и електронни книги, включително заглавия като „Ритъмът на войната“, епичен фентъзи роман за група от хора, съпротивляващи се на вражеска инвазия. Подобно на много автори на научна фантастика и фентъзи, той е прекарал много време, общувайки с публиката си. През 2019 г. Сандерсън е бил на път 111 дни.

Снимка: The New York Times

Но самопубликуването в мащаба, който Сандерсън предлага, е изключително сложно предложение. Обикновена повечето автори искат да пишат книги, а не да управляват издателство. Книгите изискват редактори, дизайнери и юристи. Някой трябва да регистрира ISBN номера и файла за авторски права. Друг трябва да коригира ръкописа, след което да го коригира отново. Отпечатването на хиляди копия на физически книги, след това съхраняването и разпространението им е скъпо и обременително.

За тази цел Сандерсън създаде компания Dragonsteel Entertainment, в която работят 30 души, включително маркетинг директор, концептуален художник, редактор на приемственост и директор по човешки ресурси. Той също има склад в Плезънт Гроув, Юта, на кратко разстояние с кола от къщата му.

Сандерсън издава самостоятелно електронни книги от началото на 2010 г., а кампанията на Kickstarter за 2020 г. за финансиране на препечатка в кожена подвързия на една от книгите му, послужи като репетиция за този по-голям проект.

„Аз съм художник, отгледан от счетоводител и бизнесмен“, каза Сандерсън в телефонно интервю от офиса си в Американ Форк, Юта. „За много автори това би било лоша идея, защото има много мениджмънт.“

Сандерсън подчерта, че не напуска традиционните издателства, отчасти защото иска да е сигурен, че книжарниците могат да продължат да имат произведението му на склад. Той е публикуван от Tor, която е част от Macmillan Publishers и Delacorte Press, импринт на Penguin Random House. Има и книга, планирана за публикуване по-късно тази година с всеки от тях.

Сандерсън споделя, че няма планове да използва своята компания за публикуване на други автори. За него успешната формула е му да се харесва директно на собствените си фенове, които може да не искат непременно да купуват работа от някой друг.

Една от целите му за този проект е да експериментира. Първо, той искаше да види как може да изглежда да направиш малка дупка в доминацията на Amazon. Amazon продава повече от половината от печатните книги в Съединените щати, но е още по-мощен в електронните и аудиокнигите, които представляват 80% от продажбите на Сандерсън, каза той.

Други популярни писатели също понякога се самопубликуват. Доналд Тръмп-младши пое по този път с втората си книга Liberal Privilege, след като издаде първата си книга Triggered с отпечатък на Hachette. Колийн Хувър, писателка, която има три книги в списъка с бестселъри на Ню Йорк Таймс тази седмица, продължи да издава самостоятелно дълго след като се превърна в хит. И има определени жанрове, като романтика, научна фантастика или фентъзи, където самостоятелното издаване на електронни книги остава обичайно за подписаните автори.

Намерението на Сандерсън, каза той, е точно това: да създаде повече възможности за читатели и писатели.

„Целта ми във всичко това, е да видя какво е възможно“, каза Сандерсън.