fb
Ревюта

Колийн Хувър експериментира с паранормалното в „Лейла“

5 мин.
AzCheta Review Cover Лейла

Почитател(к)ите* на Колийн Хувър в България сме много удовлетворени от издателския план на „Ибис“ в последно време! Цели две нейни книги се появиха в книжарниците само за три месеца! Истинско удоволствие и щастие е всеки път, когато държа ново нейно произведение в ръцете си. Винаги ги очаквам с голямо нетърпение и от мига, в който вече са при мен, всички други четива преминават в режим „на изчакване“, а аз се посвещавам на Колийн! Така беше и този път – с „Лейла“ (превод: Диана Кутева). Блаженство.

През 2018 г. Колийн Хувър издаде един съвсем различен роман, с който доказа, че успешно излиза от зоната си на комфорт. Това беше „Верити“ – първият трилър на авторката. Книга, която ме разтърси.

През 2020 г., когато целият свят е обладан от нещо тъмно и плашещо, Колийн сяда на компютъра си и го прави отново! Експериментира с нов жанр и този опит също се оказва повече от успешен! Заглавието отново носи името на жена – „Лейла“, този път изграден върху темата за паранормалните явления! Нима някой наистина очакваше това?

Разбира се, любовта в книгите на авторката е незаменима съставка, така че и тук тя отново е в основата на цялата история. Но е редно да спомена, че освен всичко останало, имаме включени и трилър „подправки“, но съвсем меки и внимателно подбрани, в никакъв случай не са акцент.

Историята разказва за първата среща мужду Лийдс и Лейла – на сватбата на сестра ѝ, в къща насред нищото, където Лийдс свири в група, която изобщо не харесва. Лейла, забелязала нежеланието му да бъде на онази сцена, а също и факта, че неговото място е в центъра ѝ, прави всичко възможно, за да го накара да се усмихне. И той се усмихва. А после… да, влюбват се още същата вечер. Но нали знаете какво казват за клишетата? И въпреки това в книгата те не нагарчат.

Любовта им е прекрасна, но много скоро всичко се обърква страшно много. Лейла и Лийдс претърпяват инцидент, след който възстановяването на момичето отнема дълго време. Всичко, през което е преминала, сякаш ѝ дава правото да се държи различно с него, поне според Лийдс, чиято вина го е погълнала изцяло.

Колийн Хувър
(снимка: личен архив)

Един ден той решева да се върнат в онази къща, наречена Corazón del País, където е започнало всичко помежду им. Може би там приятелката му ще си спомни повече от предишния им живот. Може би ще успее да се възстанови по-пълноценно, отколкото това може да се случи където и да е другаде. Само че вместо да се наслади на така жадувания покой и мигове щастие, Лийдс започва да се притеснява за собственото си психично здраве, а доверието му в Лейла вече почти се е изпарило…

До деня, в който разбира всичко. В къщата, в която са отседнали, наистина има призрак.

Как ще се отрази това на двамата с Лейла и какво ще предприемат, за да се справят със ситуацията, няма да разкрия, но не смятам, че ще ви разваля удоволствието, ако споделя, че бягството не е сред предпочитаните опции. В развръзката на това оставане се е развихрила Колийн и смятам, че се е справила блестящо.

Начинът, по който е разказана историята на духа от Corazón del País, няма нищо общо с всичко онова, което досега съм гледала или чела по темата. Пречупена през призмата на таланта и думите на Колийн Хувър, всяка история намира душа и смисъл, независимо колко силно може да е недоверието на читателя към паранорамалното.

В думите и историите на тази авторка много лесно се потъва. Докато си потопиш пръстчето на крака, за да я пробваш, се оказва, че водата вече ти е под брадичката, с чудесна температура е и ти е кеф да направиш толкова дължини в басейна, колкото са нужни, за да стигнеш до последната страница. Така и аз вчера – не се спрях, прочетох я от кора до кора за един ден. И определено ми хареса това изживяване!

Гледайте официалния трейлър на книгата:

*Много се надявам да не сме само жени във фен-клуба на Колийн! Нейните романи не са просто поредната романтична история, със сигурност заслужават и мъжко внимание!

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Ето тук можете да си припомните ревюто ми за „Разбити сърца“, тук за „Никога повече“, „Премълчани истини“, „Най-доброто в теб“ и „Верити“. Ето ги и ревютата за „Девети ноември“ и „Жестока любов“ от Преслава Колева.