fb
НовиниПо света

Букър 2022: Шехан Карунатилака печели със „Седемте луни на Маали Алмейда“

4 мин.

Писателят Шехан Карунатилака спечели тазгодишната награда „Букър“ за романа си „Седемте луни на Маали Алмейда“ (The Seven Moons of Maali Almeida), черно-комична мистерия, която се развива насред убийствения хаос на гражданската война в родната му Шри Ланка през 1990 г.

Съдиите на наградата я нарекоха „недоумение и надпревара срещу време, пълно с призраци, гаври и дълбока човечност”.

Нийл Макгрегър, председател на журито, каза: „Това, на което съдиите се възхищаваха и на което се радваха особено в „Седемте луни на Маали Алмейда“, беше амбицията на неговия обхват и веселата дързост на техниките на разказване. Това е метафизичен трилър, ноар за задгробния живот, който размива границите не само на различните жанрове, но и на живота и смъртта, тялото и духа, изтока и запада. Това е една напълно сериозна философска суматоха, която отвежда читателя в „тъмното сърце на света“ – убийствените ужаси на гражданската война в Шри Ланка. И веднъж попаднал там, читателят също открива нежността и красотата, любовта и лоялността и преследването на идеал, които оправдават всеки човешки живот.“

Карунатилака е роден през 1975 г. и е вторият жител на Шри Ланка, който печели „Букър“. Майкъл Ондатджи получава наградата през 1992 г. за „Английският пациент“. Миналата година Анук Арудпрагасам беше в краткия списък за A Passage North, също роман за гражданската война в Шри Ланка.

„От 90-те години на миналия век имаме много произведения от Шри Ланка на английски: Майкъл Ондатджи, Ромеш Гунесекера“, каза Карунатилака. „Но за мен гуруто беше господин на име Карл Мюлер. Той написа The Jam Fruit Tree през 1993 г. и беше един от първите, чието писане съответстваше на начина, по който говорят жителите на Шри Ланка. Сред другите писатели, които са повлияли на носителя на „Букър“, са Дъглас Адамс, Джордж Сондърс и Кърт Вонегът.

„Това е класическа книга на Букър“, написа Джон Селф в рецензия си за Irish Times миналата събота, „малко известен автор, който ни разказва по изобретателен начин за значимо историческо събитие… Seven Moons взема твърда тема и я придава лека нотка и дори комедия. И е потопен в западната популярна култура и музика, от Pet Shop Boys до Queen. Но има и гротескни описания на изтезания и убийства, които изискват силен стомах, за да ги понесете“.

Протагонистът в книгата – Маали Алмейда, военен фотограф, комарджия и прикрит гей, се буди мъртъв в нещо, което изглежда като небесна визова служба. Разчлененото му тяло потъва в езеро Бейр, а той няма представа кой го е убил. Във време, когато сметки се разчистват от ескадрони на смъртта, атентатори самоубийци и наети бандити, списъкът на заподозрените е стяскащо дълъг. Но дори и в отвъдния живот времето за Маали изтича. Той има „седем луни“, за да се опита да се свърже с мъжа и жената, които обича най-много, и да ги отведе до скрито място за снимки, които ще разтърсят Шри Ланка.

Карунатилака, който работи като копирайтър, започва да пише романа през 2014 г., но писателската му кариера започва 25 години по-рано.

„1989 г. беше най-мрачната година в спомените ми. Имаше етническа война, марксистко въстание, чуждестранно военно присъствие и държавни отряди за борба с тероризма… Въпреки че има мрачна история и тревожно настояще, Шри Ланка не е мрачно или депресиращо място. Ние сме специализирани в хумора на бесилото и си правим шеги в лицето на нашите кризи“.

Карунатилака получи трофея от британската кралица консорт Камила и наградата от £50 000 (€57 000) от Деймън Галгът, който спечели миналата година с „Обещанието“. Ирландската писателка Клеър Кийгън беше един от шестте избрани автори, които получиха £2500 за романа си Small Things Like These.

Носителят на Букър се издава от малка независима преса Sort of Books. Сред другите ѝ автори е създателката на мумините Туве Янсон.

Можете да намерите „Седемте луни на Маали Алмейда“ в Ozone.bg.