fb
Големите

Туве Янсон – вълшебният разказвач на истории за малки и големи

3 мин.

Финландската писателка Туве Янсон е едно от най-впечатляващите имена в литературата на 20. век, особено когато говорим за произведения за деца. Светът на муминтролите, който тя създава и сама илюстрира, е свят на причудливи създания, но и свят на ценни уроци за любовта, приятелството и семейството. Творчеството ѝ е най-големият принос на Финландия в световната култура след „Калевала” и Ян Сибелиус, а осемдесетият ѝ юбилей е честван със серия от културни събития през цялата 1994 година.

Какво е най-важното, което трябва да знаем за Туве Янсон и нейните муминтроли?

Туве Янсон е родена през 1914 година в Хелзинки, Финландия. Родителите ѝ са скулптор и художничка и са част от говорещото шведски малцинство в страната. Тя израства в творческо-бохемска атмосфера, а детството ѝ е същото като в книгите за муминтролите. Лятото семейството се изнася в изолирана къща сред природата и всеки прави каквото му харесва без да пречи на другите.

Туве започва да пише разкази още на 14-годишна възраст. Още тогава тя илюстрира историите си. През 1945 г. тя среща за първи път читателите си с муминтролите – семейство скандинавски троли – татко Мумин, мама Муминка и техния син Муминтрол. Те са бели, закръглени, с малки уши и лапички, с големи глави и живеят в своята къща в Муминската долина. Заедно с тях в долината живеят много чудновати същества – мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и всички те преминават през най-чудновати и смешни приключения.

Туве казва, че заради ужаса от Втората световна война ѝ се искало да напише нещо наивно и невинно, а вдъхновението за персонажите идва от нейните близки. Първата книга е със заглавие „Малките троли и голямото наводнение”, а след нея идват „Кометата идва”, „Цилиндърът на магьосника” и… славата. Общо историите за муминтролите са девет и са издадени в периода 1945-70 г. За тях през 1966 г. тя получава престижната международна награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен”. Книгите за малките същества са преведени на над 30 езика, а на тях са посветени множество сериали, пиеси, песни, един музей и два тематични парка – във Финландия и в Япония.

Пред 1960 година тя построява къща на малък необитаем остров, недалеч от Хелзинки, и започва да прекарва там всяко лято, заедно със своята партньорка, графичката Тулики Пиетила (1917–2009). Двете обичат и да кръстосват Европа и  пътешествията им са отразени в някои от разказите на Туве за възрастни. Туве Янсон умира през 2001 година на 86-годишна възраст и оставя, освен серията книжки и комикси за муминтролите, още пет романа и пет сборника с разкази.

Любопитна подробност от живота ѝ е, че първата рисунка на Муминтрол Туве Янсон рисува съвсем млада, след като губи спор с брат си за Имануел Кант. Тя решава да направи портрет на философа върху стената на тоалетната като най-грозното същество на земята – слаб, с дълъг нос и дяволска опашка. По-късно Янсон използва рисунката, но прави Муминтрол малко по-приятен. В първата книга тролчето наистина изглежда доста по-грозничко от по-късния си образ с голям корем и симпатичен заоблен нос.

Можете да поръчате книгите на Туве Янсон от Ozone.bg.

Източник на снимките: http://www.tovejansson.com